Made in Heaven

Mangaka: Sakurai Ami / Yashiki Yukari
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Uitgeverij Asuka blijft een erg kleine speler op de Franse mangamarkt. Maar desondanks (of dankzij?) blijven ze innoveren. Dankzij Asuka kennen we het kleine bunko-formaat, hebben we kennisgemaakt met yuri-manga en nu brengen ze ons een bizar tweedelig one-shot. Wat is dat nu weer?!

Made in Heaven bestaat uit twee volumes. Het eerste deel is ‘Made in Heaven – Kazemichi’ en het tweede is ‘Made in Heaven – Juri’. Beide zijn one-shots en kun je dus apart lezen. Als je het verhaal ten volle wilt vatten is het echter de bedoeling ze in voorgaande volgorde te lezen.

Deze one-shots vertellen immers min of meer hetzelfde verhaal maar dan tweemaal vanuit een ander standpunt. In ‘Kazemichi’ volgen we het verhaal via de ogen van het mannelijke hoofdpersonage; en in ‘Juri’ volgen we hetzelfde relaas maar dan vanuit het standpunt van het vrouwelijke hoofdpersonage.

Het one-shot ‘Kazemichi’ begint met een dodelijk ongeval. De vijftienjarige Reiji sterft wanneer hij wordt aangereden door een vrachtwagen. Gelukkig zijn daar enkele geniale professoren die hem weer tot leven wekken. Een nieuw gezicht en een nieuwe identiteit worden zijn deel. Reiji is dood, lang leve Kazemichi! Kazemichi zal echter beperkt worden in zijn acties door zijn nieuwe implantaten. Zijn leven zal bijvoorbeeld erg kort zijn…

Ondanks zijn tweede kans grijpt Kazemichi deze niet met beide handen. Zijn verleden en zijn korte levensduur zorgen ervoor dat hij zich niet volledig durft geven in relaties met vrienden of vriendinnetjes. Maar dan wordt hij verliefd op Juri… échte liefde.

Het tweede one-shot begint na een dramatische wending die zich voordoet op het einde van ‘Made in Heaven – Kazemichi’. We volgen nu de gebeurtenissen die Juri bezig houden. Wie was Kazemichi en wat bezielde hem?

In principe kan je de one-shots apart lezen, maar toch is het enorm raadzaam de geijkte volgorde te volgen. Als je begint met het verhaal van Juri zal veel je ontsnappen en zal je nog minder kunnen meeleven met de personages. En dat is sowieso al één van de gebreken van deze twee delen. De persoonlijkheid en de houding van de beide hoofdpersonages maken het niet gemakkelijk – om niet te zeggen onmogelijk – om je aan hen te hechten. En dat is iets dat ik persoonlijk alvast wel zoek in een manga. Hier zijn zowel Kazemichi als Juri erg emotieloos en durven ze zich niet geven in hun relatie. Kazemichi omdat hij een robotachtig wezen is, en Juri omdat ze voor een koud en gevoelloos bestaan heeft gekozen.

Made in Heaven maakt alvast de hoge verwachtingen niet waar. De twee one-shots vormen eigenlijk gewoon een tweedelige reeks met een verschillend vertelstandpunt. En eigenlijk mocht de reeks wat langer zijn, zodat bepaalde passages meer uitgediept werden.

Made in Heaven voelde bij de lectuur ook wat vreemd aan. Een puur liefdesverhaal in een hedendaagse setting, met dan sciencefiction en robotgedoe erbij. Het komt vreemd over – maar is natuurlijk wel origineel.

De tekenstijl is erg aangenaam en zal zeker een groot publiek aanspreken. Het gebrek aan decors valt op maar doet niets af aan de kwaliteiten van de mangaka.

Sakurai Ami en Yashiki Yukari hebben hier een origineel idee niet volledig uitgebuit. Made in Heaven is allesbehalve een slechte manga, maar zal alleszins ook niet in de annalen bijblijven.