Ma femme est une étudiante

Mangaka: Hiyoko Kobayashi
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 14
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Zeldzaam zijn de uitgeverijen die een echte, eenduidige uitgavepolitiek hebben. De meeste brengen ons gewoon ‘vanalles een beetje’. Blijkbaar zien de Japanse uitgeverijen dat anders. Vooral Shueisha heeft hun Franse collega’s in hokjes geplaatst. Zo krijgen Kana en Glénat de typische avonturen shonen voorgeschoteld; zijn het Panini en Akata/Delcourt die met de grote shojo licenties van Shueisha aan de haal gaan; en Tonkam ligt in de bovenste schap voor alles wat met ecchi te maken heeft.

Het mag ons dan ook niet verbazen dat deze “Ma femme est une étudiante” oftewel Hiyoko Brand in het Japans, bij Tonkam beland is. De mangaka Hiyoko Kobayashi kennen we nog van het perverse Peridot, en ook deze manga is erg erotisch getint en gaat de taboesfeer niet uit de weg.

“Ma femme est une étudiante” is het verhaal van een pas getrouwd koppel. Het is echter niet zomaar een getrouwd stel. Het gaat immers om een leraar en zijn 17-jarige studente Asami. Natuurlijk moet dit huwelijk geheim blijven voor de buitenwereld, en zéker voor het schoolmilieu waarin beide vertoeven. Dus geen liefkozingen tijdens de lesuren!

Van liefkozingen is trouwens sowieso niet veel sprake, tot groot ongenoegen van Asami. Manlief mag dan wel bij momenten perverse gedachten hebben, hij heeft ook principes. Zolang Asami naar school gaat zal hij geen intieme relatie met haar hebben. Waarom dan al zo snel trouwen, denk ik dan…

Maar Asami is een jonge vrouw met een gezond hormonenstelsel en intense gevoelens. Al haar vriendinnen hebben hun eerste keer al achter de rug, en zij die getrouwd is blijft achter op seksueel gebied. Ze heeft het er bij momenten erg lastig mee en zal dan ook niets uit de weg gaan om haar echtgenoot het hoofd op hol te brengen. Maar de gevolgen bij haar echtgenoot blijven beperkt tot een bloedneus.

“Ma femme est une étudiante” is een erg pikante manga met een flinterdun verhaaltje dat er in het eerste volume nauwelijks toe doet. De hoofdstukken beslaan slechts enkele pagina’s en nergens wordt er iets uitgediept qua relatie of gevoelens. Als je de manga hebt uitgelezen blijf je dan ook achter met een leeg gevoel.

Het overgrote deel van dit eerste volume is echter in kleur en Kobayashi’s stijl is best aangenaam om naar te kijken. De vele pin-ups zullen daar niet vreemd aan zijn. “Ma femme est une étudiante” bekijk ik dan ook eerder als een artbook met verhaal dan als een volwaardige manga – toch dit eerste volume.

De redelijk hoge prijs (die echter gerechtvaardigd is door het hoge aantal kleurenpagina’s) en het gebrek aan een sterke plot, doen mij twijfelen om deze reeks verder te zetten. Maar als ik zeg ‘twijfelen’ wil dat toch zeggen dat er iets is dat me genoeg boeit om de reeks niet meteen op te geven.

Ben je fan van erotisch getinte reeksen, ben je niet vies van een pin-up meer of minder, is prijs geen probleem, dan kan deze reeks je misschien bekoren. Voor de anderen zal “Ma femme est une étudiante” te licht wegen.