Lythtis

Mangaka: Hiroyuki Utatane
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

2 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Lythtis van Hiroyuki Utatane werd aangekondigd als een schitterende heroïc-fantasy manga waar de gevechten tussen draken veel stof zouden doen opwaaien. Utatane die tevens de tekeningen van de manga Seraphic Feather voor zijn rekening neemt, staat bekend als een vakman die de mooiste wezens op papier vastlegt, en aldus gerustgesteld liep ik naar de dichtsbijzijnde mangawinkel waar ik het eerste volume van Lythtis wist te bemachtigen. Ik leerde al snel dat je je nooit mag laten verblinden door de informatie die een uitgeverij verspreidt over hun eigen manga…

Het verhaal van Lythtis speelt zich af in Orweiss waar vroeger vele draken leefden maar nu zijn de beestjes aan het uitsterven. Mig’iwa is een africhter van draken en ook al is hij de laatste overlevende van een ooit welvarende familie drakenafrichters, veel werk heeft hij niet meer vermits de draken zich allemaal lijken te werpen in een soort scheur die Orweiss verbindt met andere, duistere werelden. Vermits Mig’iwa de laatste mannelijke afstammeling is van zijn familie, moet hij maar trouwen met zijn zus Ciarra om voor wat nakomelingen te zorgen. Orweiss, waar incest een kunst is…

Ciarra is een knappe, wulpse vrouw die op het punt staat te trouwen met haar al even knappe en sterke euhm broer, en jawel, wat gebeurt er op dat moment? De grote slechterik treedt in actie en ontvoert Ciarra! Die grote slechterik draagt de wel erg poëtische naam Donatus en wilt toch wel niet de wereld naar de kloten helpen zeker!?

Gelukkig is daar onze held Mig’iwa die voor zijn zus door het vuur gaat en hij zal dan ook wel eventjes in één tijd de wereld redden. Mig’iwa gaat achter Donatus aan en op zijn weg komt hij zowaar enkele kompanen tegen die hem zullen helpen in de strijd tegen Donatus. Eén van zijn reisgezellen wordt Lythtis wiens vader de dood werd ingedreven door Donatus. De broer van Lythtis is tevens de laatste der draken en moet natuurlijk beschermd worden door onze held.

Zal Mig’iwa zijn zus die ontvoerd en betoverd werd door Donatus redden van een schijnbaar aangekondigde dood? Zal Orweiss gered worden van de duistere Donatus met zijn machiavellistische plannen? Zal Lythtis haar voor dood verklaarde vader nog weerzien? Zal met Soleste de laatste draak uit Orweiss verdwijnen? Zal Mig’iwa kindjes kunnen maken met zijn zus Ciarra of verkiest hij toch een draak als partner? Ik wacht in spanning af want het is onmogelijk de verrassende plotwendingen van deze manga te voorspellen!

Ik steek het niet onder stoelen of banken, Lythtis heeft mij zwaar teleurgesteld. Het verhaal is niet interessant, nergens innoverend, onnodig complex om de lacunes in het scenario te verbergen, kortom, een niet geslaagde poging van Utatane om zich in het heroïc-fantasy genre te werpen.

Sommige manga stellen teleur maar weten ons dan nog te verblijden met hun tekeningen. Lythtis is wel mooi, maar nu ook niet zo sterk als ik van Utatane verwacht zou hebben. Vooral de actiescenes heb ik zelden zo slecht gezien. Als er geen tekst staat sla je het blad gewoon om want je kan toch niet volgen wat er nu juist aan het gebeuren is.

Een teleurstelling over de hele lijn dus, en ik zou die euro’s maar niet te snel in Lythtis investeren. Een draak van een manga om even een belachelijke woordspeling te gebruiken.