Lord

Mangaka: Buronson / Ryoichi Ikegami
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 12
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Het is niet ongewoon dat een manga gebaseerd is op een of andere legende. “Lord” is een eigen interpretatie van de klassieker uit de Chinese literatuur: De Drie Koninkrijken. Natuurlijk herwerkt Buronson dit werk vanuit een Japans standpunt.

Buronson zorgt dus voor het scenario en Ryoichi Ikegami zorgt voor de tekeningen. Deze tandem zorgde reeds eerder voor succesvolle reeksen zoals het vaak geprezen “Sanctuary” dat zich afspeelde tegen de yakuzawereld.

Hier keren we dus terug in de tijd. We schrijven het jaartal 184 n.c. Ryô’u was een belangrijke pion in de eenmaking van Wan (het toenmalige Japan). Zijn fysieke kracht en gevechtskunsten zijn ongeëvenaard. Niemand hanteert de wapens zoals hij. Zijn koningin wilt hem eren door van hem haar gemaal te maken. Maar Ryô’u weigert. Zij staat aan het hoofd van een groots rijk en moet stralen als een godin. Zij mag zich niet overgeven aan een simpele man. Hij keert haar de rug toe en belooft haar terug te keren als haar gelijke. Dat kan slechts op één manier: zelf over een rijk heersen.

Ryô’u vertrekt naar het Chinese vasteland waar hij zijn geluk zal beproeven. Hij merkt er al snel op dat het er niet zo goed gaat en dat het land gebukt gaat onder een ware tirannie. Hij ontmoet er drie vrijbuiters onder leiding van Liu Bei. Via een verre bloedlijn heeft deze laatste recht op de troon. Ryô’u twijfelt echter aan de kwaliteiten van de oersterke man. Heeft hij het in zich om een land te leiden, of zal Ryô’u het heft zelf in handen moeten nemen?

Lord is alweer een voltreffer van het duo Buronson & Ikegami. Het geschiedkundige neemt nergens de overhand waardoor het verhaal vlot te lezen valt voor wij die de achtergrond niet kennen zoals de Aziatische lezers. Het personage van Ryô’u boeit enorm en zijn passionele strijd zal hem doen strijden met vele andere, interessante personages.

Natuurlijk gaan de criticasters ook hier weer een typische machomanga in zien, maar dat is voor mij geen probleem. Zowel het scenario als de tekenstijl maken van Lord een voltreffer.

Pika voorziet ook enkele bonuspagina’s voor zij die zich willen verdiepen in de historische achtergrond verhaal. Ze zijn vooral interessant om te zien waar Buronson een loopje neemt met de interpretatie van het origineel.

Lord begint erg sterk en we kunnen enkel hopen dat de serie dit hoge niveau weet aan te houden gedurende de rest van de reeks.