Lone Wolf & Cub

Mangaka: Koike / Kojima
Uitgever: Génération Comics
Volumes Frans: 5
Volumes Japans: 28
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Lone Wolf & Cub, oftewel Kozure Okami in het Japans, is één van de belangrijkste en meest invloedrijke manga ooit verschenen. Het scenario is van Kazuo Koike en de tekeningen zijn van Goseki Kojima. Ok, misschien niet echt de bekendste namen in onze contreien maar wel absolute top in Japan. Koike schreef ondermeer het scenario van Crying Freeman, ook een klassieker, en hij richtte een school op voor mangaka waaruit ondermeer Rumiko Takahashi (Ranma, Maison Ikkoku, Inu Yasha,…) en Tetsuo Hara (Ken le Survivant) komen. Geen broekventje dus. Tekenaar Kojima werd geboren op dezelfde dag als de de God van de Manga, Osamu Tezuka (3 november 1928) en is vooral bekend om de werken die hij tekende in samenwerking met Koike.

Lone Wolf and Cub speelt zich af in het feodale Japan op het eind van de zeventiende eeuw. We bevinden ons dus in het Edo tijdperk. Alles draait om de samoerai Ogami Itto die samen met zijn zoontje Daigoro, Japan rondtrekt als moordenaar. Voor 500 goudstukken kan je zijn diensten kopen, en hij klaart het klusje wel.

In een niet zo ver verleden was Ogami Itto een soort veredelde beul voor de shogun. Hij had in die functie een zekere macht en dat wekte natuurlijk jaloezie op bij andere clans. De invloedrijke Yagyu clan smeedde een complot en bracht Ogami Itto in diskrediet bij de shogun. Ogami Itto werd verplicht een rituele zelfmoord te ondergaan maar weigerde en besloot met zijn zoontje zijn familie te wreken. Nooit nog mocht een Yagyu zich veilig voelen. Ogami Itto ging onder de schuilnaam Kozure Okami door het leven als ronin, een zwerver.

Daarmee heb je de basis van het verhaal meegekregen, en dat heb je ook nodig. Want Lone Wolf and Cub bestaat uit losstaande episodes die niet altijd even chronologisch worden weergegeven. Het hoofdstuk waarin we dit complot kunnen lezen komt bijvoorbeeld pas terug in volume 3. Gelukkig voorziet Génération Comics een voorwoord en een inleiding waarin alles netjes wordt uitgelegd zodat de lezer onmiddellijk kan meevolgen. Een pluim trouwens voor deze Franse uitgave die veel extra’s heeft, wat ook nodig is bij een epos zoals Lone Wolf and Cub.

Zoals eerder al vermeld is Lone Wolf and Cub een cultmanga in Japan. En toch moet ik hier enkele bedenkingen bij plaatsen die voor een niet-Japans publiek wel eens belangrijk kunnen zijn. Lone Wolf and Cub graaft diep, héél diep in de Japanse maatschappij van het Edo tijdperk. Geschiedenis, cultuur, politiek, het dagelijkse leven van de zeventiende eeuw, als lezer worden we ondergedompeld in een wereld die we helemaal niet kennen. Génération Comics voorziet in een uitgebreide woordenlijst en geeft aan het einde van elk volume interessante achtergrondinformatie onder de vorm van een uitgebreide tekst, maar het is erg moeilijk om je te laten meeslepen als je de onderliggende finesses niet altijd begrijpt. Sommige mensen gaan ook gewoon al die extra informatie overslaan en dan heb je te maken met een pure actiemanga wat natuurlijk helemaal geen recht doet aan het werk van Koike en Kojima.

Ook spijtig is dat er vele episodes zijn die nauwelijks iets met de hoofdverhaallijn te maken hebben, en eigenlijk gewoon losstaande episodes voorstellen die nadien niet meer van belang zijn. De serie telt 28 volumes dus er is nog tijd genoeg om de rode draad te belichten maar dit is toch een minpunt.

De tekeningen maken natuurlijk veel goed. Een realistische stijl die we niet vaak tegenkomen in een manga maar oh zo precies en gedetailleerd.

Lone Wolf and Cub is een sterke manga, dat moge duidelijk zijn, maar hij zal slechts een beperkt publiek aanspreken door de hoge moeilijkheidsgraad om de finesses van de plot te achterhalen. Verplicht voer voor mensen die interesse vertonen in het Edo tijdperk. Mensen die vluchtige ontspanning willen, laten Lone Wolf and Cub echter beter links liggen.