Logique des âmes

Mangaka: Koenji Masahiko / Mori Yukinatsu
Uitgever: Doki-Doki
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Uitgeverij Doki-Doki is één van die kleine spelers op de markt die weinig gekende titels in hun catalogus hebben en niet de middelen hebben om ‘grote namen’ binnen te halen, maar dat wil niet zeggen dat ze enkel afdankertjes uitgeven. Integendeel. Vaak verrasten hun reeksen me in positieve zin. Ik vroeg me af of de verrassing van “Logique des âmes” even aangenaam zou zijn.

Akihiko Kimizuka is een groentje in een speciale politiebrigade. Wanneer ze een nieuwe opdracht krijgen geeft zijn overste het signaal een zekere Matsuri terug te halen. Zij zit momenteel echter opgesloten in een psychiatrische instelling en is allesbehalve een doorsnee jongevrouw. Zij zal de partner worden van Kimizuka.

Matsuri is een yuta, een sjamaan uit Okinawa. Net zoals in Shaman King kan zij dus communiceren met de geesten. Volgens de legendes bestaat elke mens uit 7 mabui die de 7 menselijke gevoelens vertegenwoordigen. Wanneer er eentje het hazenpad kiest kan de leegte worden opgevuld door een dwalende mabui, en daarin bestaat het gevaar.

De politiedienst waarvan Kimizuka en Matsuri deel uitmaken houdt zich dus in hoofdzaak bezig met dergelijke ‘geesteszaken’. Het is echter niet altijd eenvoudig hiervoor samen te werken met de plaatselijke politie. En vermits er een groot gevaar komt aanstormen is het nodig dat ze hun gang kunnen gaan. Chef Higa zal daarom alles in het werk stellen om hun groep bovenaan de politieladder te plaatsen.

Logique des âmes draait in eerste instantie rond het oplossen van mabui-problemen. Scenarist Koenji Masahiko haalt hiervoor z’n inspiratie uit de actualiteit waaraan hij een draai geeft. Na elk hoofdstuk beschrijft hij op welke manier hij elementen uit de realiteit heeft gebruikt om vorm te geven aan het verhaal.

De tekeningen van Mori Yukinatsu zijn nergens ophefmakend en doen weinig aan het niveau van de reeks. De pagina-indeling is klassiek, de tekenstijl simpel, waardoor de leesbaarheid wel erg groot is – ondanks de soms erg aanwezige tekstuele inhoud.

Logique des âmes is een aangenaam tijdverdrijf maar kan bezwaarlijk de manga van de eeuw genoemd worden. Het is een leuke manga die je ook wat meer leert over hoe bepaalde delen van Japan denken over de geestenwereld, maar een topper is het niet echt.