Life

Mangaka: Keiko Suenobu
Uitgever: Tokyopop
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 12
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Keiko Suenobu ontdekte ik met het verrassend sterke one-shot ‘Vitamine’ dat ik las in de Franse uitgave van Génération Comics. De mangaka kent echter vooral succes met haar langdurige serie Life. Deze serie werd min of meer aangekondigd bij Génération Comics maar blijkbaar vonden ze de inhoud van de manga daar toch te heftig, en aldus verdween Life een beetje in een vergeethoek. Toen ik hoorde dat de Amerikaanse uitgeverij Tokyopop geen graten zag in deze manga, was mijn beslissing snel gemaakt.

Vergis je niet. Life is een shojo manga en het is niet zo dat deze reeks vol staat van het klassieke fighting geweld of de expliciete sex scènes. Nee, het gaat hier eerder over zware psychologische problemen met zelfmutilatie tot gevolg.

Ayumu Shiiba is een doorsnee meisje dat echter niet zo goed scoort op school. Gelukkig vindt ze troost bij haar beste vriendin, Shi-chan die keer op keer de beste is in haar klas. Maar in Japan kan je zomaar niet naar eender welke school. Je moet goed genoeg bevonden worden om tot de hogere genoteerde scholen te mogen toetreden en het ziet er naar uit dat Ayumu gescheiden zal worden van Shi-chan die streeft naar een gereputeerde school. Ayumu vraagt daarom hulp aan Shi-chan bij het studeren. Samen zullen ze naar het hoger middelbaar gaan!

Nu ze eindelijk een doel heeft raakt Ayumu gemotiveerd en door de geduldige uitleg van Shi-chan stijgen haar punten test na test. Als ze hoger begint te scoren dan Shi-chan verbergt ze dat voor haar beste vriendin om haar niet te kwetsen. Maar is dat een wijze beslissing? Uiteindelijk zal Ayumu immers toegelaten tot de school van hun keuze, terwijl Shi-chan niet goed genoeg wordt bevonden. De inspanningen om haar vriendin te helpen hadden een nefaste invloed op haar eigen resultaten en de bom barst bij Shi-chan. Ze scheldt haar vriendin uit en geeft haar de schuld van alles. Ayumu beseft dat ze niet inzag dat ze een last was voor haar vriendin en vindt enkel soelaas bij zelfmutilatie. De pijn die haar vriendin voelde moet en zal zij ook voelen…

Het nieuwe schooljaar begint en Ayumu start in de school waar ze samen met Shi-chan naar toe zou gaan. Ze besluit zich afzijdig op te stellen. Geen vriendschappen meer voor haar want wie weet kwetst ze die mensen opnieuw. De erg open en spontane Manami zal echter door haar omhulsel doorprikken en de twee worden vriendinnen. Maar is Manami wel het meisje dat Ayumu kan helpen? Of zal ze haar dieper in de afgrond duwen?

Life is een enorm sterke, aangrijpende reeks die vlot wegleest. De plot is erg aannemelijk en als lezer hecht je je ondanks alles heel snel aan de personages in deze reeks. Je wordt ook geconfronteerd met iets dat iedereen kan meemaken in zijn of haar omgeving. Het is dan ook nuttig dat Tokyopop een psycholoog aan het woord laat aan het einde van het eerste volume.

Life is een reeks die op vele vlakken erg sterk uit de hoek komt. De reeks behandelt een moeilijk thema maar doet dit op een volwassen, niet belerende manier, waardoor het menig lezer zal aangrijpen. Een aanrader!