Liar Game

Mangaka: Shinobu Kaitani
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 5
Volumes Japans: 13
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Liar Game was de eerste nieuwe titel voor 2011 die Kana aankondigde. Nadien volgden Psyren en Ikigami nog. De fans lijken echter het meest te verwachten van het hier besproken Liar Game. Niet voor niets wordt deze manga bestempeld als ‘de nieuwe Death Note’. Terecht?

Op een mooie dag krijgt Nao Kanzaki een pakje in de bus. Uit 100.000 mensen werd zij uitverkoren om mee te doen aan het Liar Game Tournament. Ze krijgt zomaar eventjes 100 miljoen yen in cash toegestuurd! Dit moet haar geluksdag zijn! Te laat merkt ze echter de keerzijde aan het Liar Game Tournament. Na dertig dagen moet je immers het geld terugbetalen aan de organisatie. Maar in de tussentijd word je wel verplicht tot een duel met een andere deelnemer aan Liar Game. En in dat duel zet je je 100 miljoen yen op het spel… Met andere woorden, je kan na afloop van het duel een schuld hebben van 100 miljoen yen! Toch niet zo’n geluksdag…

De Liar Game wordt gewonnen via bedrog, leugens en manipulatie. Nao Kanzaki maakt dan ook geen enkele kans op de minste zege want het meisje wordt gekenmerkt door twee karaktertrekken: naïef en goedgelovig. Wanneer ze in haar eerste Liar Game op een keiharde en achterbakse manier afgetroefd wordt door een vroegere leerkracht, doet ze beroep op een de meestermanipulator Akiyama die net uit de gevangenis ontslagen wordt. Maar hoe zal hun samenwerking verlopen? Is Akiyama te vertrouwen? Of heeft hij niet voor niets zo lang in de gevangenis gezeten?

Liar Game is vanaf het eerste deel erg boeiend. Het lijkt nog allemaal erg simpel maar je voelt dat het potentieel enorm is. Het zit ook gewoon allemaal goed in elkaar. Ondanks het ietwat ongewone karakter van Nao kan je genoeg voeling krijgen met hoe mangaka Shinobu Kaitani de personages neerzet.

De originele covers spraken me eerlijk gezegd niet echt aan; gelukkig heeft Kana ze gewijzigd waardoor de eerste indruk iets moderner is. De tekenstijl lijkt wat houterig, maar eenmaal in het boekje merk je daar weinig van. Je wordt meegesleept in het verhaal en de tekenstijl doet nergens afbreuk aan de verhaalvertelling.

Liar Game is zeker het bekijken waard. Het biedt de lezer een origineel uitgangspunt en een prima uitwerking. De ‘nieuwe Death Note’ is misschien veel gezegd maar een sterke manga is dit zonder enige twijfel. Meer van dat!