Liar Game – Roots of A

Mangaka: Shinobu Kaitani
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Liar Game is een leuke aanwinst voor onze Nederlandse markt. Kana levert zoals gewoonlijk een mooi afgewerkt product af en de manga is dan ook voor een groot publiek een aanrader. Toch zal dat publiek hoogstwaarschijnlijk niet groot genoeg zijn om ook een Nederlandse versie te krijgen van Liar Game – roots of a. Dit is een bundel kortverhalen van mangaka Shinobu Kaitani waarin één kortverhaal hernomen is waarin het verleden van Liar Game protagonist Akiyama besproken wordt.

Uitgeverij Tonkam die de Franse versie van Liar Game uitgeeft en ook Liar Game – roots of a opnam in haar catalogus, sprak in het persbericht inderdaad meer van “de origines van Akiyama” dan van een bundel kortverhalen. Vergis je dus niet bij de aankoop van “roots of a”. Dit is een bundel kortverhalen waarin één verhaaltje van een dertigtal pagina’s over Akiyama’s studententijd gaat, de rest van het boekje bevat ouder werk van de mangaka dat niets te maken heeft met Liar Game. Dat is toch even slikken.

Het verhaal van Akiyama is best wel leuk. We leren een iets minder ‘bezoedelde’ Akiyama kennen die echter wel al blijk geeft van zijn uitzonderlijke capaciteiten. Zijn mede-genieën geven hem wel een heel mooie voorzet om te scoren, maar het verhaal op zich doorstaat de Heuveltest.

De rest van de bundel is wat wisselvallig. Er zitten vaak leuke ideetjes tussen maar kortverhalen hebben altijd hun beperkingen. Het enige verhaal dat wordt uitgesponnen over twee ‘hoofdstukken’ is één van de hoogtepunten van de bundel maar daar krijg je dan weer geen einde van voorgeschoteld – wat alweer een domper zet op de lectuur van “roots of a”.

Deze bundel is dan ook slechts een aanrader voor de diehard fans van de mangaka die echt ook graag zijn hele oeuvre uitspitten. Voor mensen die enkel hopen meer te weten te komen over Akiyama of het Liar Game is dit allesbehalve een aanrader. Daarvoor weegt het betreffende kortverhaal te licht.

Roots of A is met andere woorden geen groot gemis op onze Nederlandstalige markt. Ben je echt een diehard fan van de mangaka dan vind je het beslist geen probleem om je eventjes onder te dompelen in de taal van Molière om dit werk te kunnen lezen.