Level E

Mangaka: Yoshihiro Togashi
Uitgever: Kazé
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 3
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Yoshihiro Togashi scoorde in Frankrijk zowel met Yuyu Haskusho als met Hunter X Hunter. De vele fans van de mangaka zitten dan ook al anderhalf decennium lang te wachten tot Kana Level E uitgeeft. De driedelige manga die Togashi tussen zijn twee fantasy shonens publiceerde en waarin hij experimenteerde met een realistischere tekenstijl. Maar Kana liet de fans op hun honger zitten en nu, meer dan 15 jaar na datum ondertussen, is het Kazé die de fans dan toch nog laat kennismaken met Level E!

We zijn niet alleen op onze planeet. Al langer dan vandaag is de aarde een komen en gaan van buitenaardse wezen allerhande. Toch is de mens daar niet van op de hoogte. Ze houden hun aanwezigheid immers geheim. En dat is niet positief voor de mensheid want de aliens ontvoeren mensen om ze op te eten of te onderzoeken, ze stelen onze grondstoffen, en dat allemaal buiten ons weten om. Er wordt dan ook een interstellaire top gehouden om te bespreken of de aardbewoners niet op de hoogte gebracht moeten worden van het bestaan van buitenaards leven. Maar het ruimteschip die de prins van een belangrijke natie naar de top moet brengen stort neer op aarde. De prins raakt geïsoleerd van zijn manschappen en komt terecht bij twee studenten Yukitaka en Miho. Zij zullen hun peren zien met de prins want deze laatste heeft een nogal bijzonder karakter!

Level E combineert idiote humor met een complex opgebouwd universum waarin verschillende rassen aliens onderhandelen hoe ze onze planeet zullen behandelen. De tekenstijl van Togashi is hier veel realistischer dan in zijn gekende fantasy shonens, maar je merkt ook wel dat de manga al dateert van 1996 en dat het voor Togashi een experiment was. Het is bij momenten toch nog wat onhandig.

Level E is een interessante manga die enkele unieke elementen aanbiedt, maar die nu ook weer niet opgehemeld moet worden als de manga van de (vorige) eeuw. Togashi fans moeten bovendien opletten dat ze geen avontuurlijke vechtshonen verwachten want dat is dit echt wel niet.