Lanfeust Queeste

Mangaka: Arleston / Tarquin / Ludo Lullabi
Uitgever: Uitgeverij L
Volumes Frans: 5
Volumes Japans: 0
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Na eerdere pogingen bij Arboris en Talent hebben de strips uit het Lanfeust universum eindelijk voet aan grond gekregen in het Nederlandse taalgebied. Uitgeverij L heeft het op zich genomen zowat alles van Lanfeust uit te geven. Lanfeust is enorm big in Frankrijk en bedenker Christophe Arleston is een nationale held. Ook big in Frankrijk is manga. Wat als je nou eens een mangaversie zou maken van Lanfeust? En zo kwam Lanfeust Queeste tot stand. Een hervertelling in mangavorm van het oorspronkelijke Lanfeust verhaal.

Troy is de unieke wereld waarop deze manga zich afspeelt. Een heleboel mensen op Troy beschikken over een speciale gave. Lanfeust is echter niet echt tevreden met zijn talent om metaal te doen smelten. Hij droomt ervan een held te worden maar zit door zijn specifieke talent vast aan het werk in een smidse. Op een dag krijgt hij echter een zwaard met ivoren knop in handen. En die ivoren knop heeft een wel erg krachtige uitwerking op Lanfeust…

En zo begint het avontuur, zeg maar de queeste, van Lanfeust. Het is onduidelijk welke kracht dat zwaard in hem oproept en daarom vertrekt hij met de dorpsoudste Nicoledes naar Eckmül, waar een raad van wijzen hem zal onderzoeken. Op hun reis worden ze vergezeld door de twee dochters van Nicoledes die elk op hun eigen manier een boontje hebben voor Lanfeust. Als dat maar goed komt!

Lanfeust Queeste is dus een hervertelling van het oorspronkelijke Lanfeustverhaal. Maar dan wel een hervertelling met heel wat vrijheden. Af en toe wordt er eens een verhaallijn toegevoegd of uitgebreid, maar ook de personages hebben een make-over ondergaan. Ze zijn allemaal wat jonger geworden.

Als niet-Lanfeust kenner vraag ik me af hoeveel er aan de persoonlijkheid van Lanfeust gesleuteld is. Lanfeust is de held die sterk wil worden maar daar enkel in slaagt door een ongekende kracht die in hem schuilt. De mensen rondom hem vinden hem een onverantwoordelijke nietsnut, en tevens vertoont hij enkele perverse karaktertrekken. Kortom, Lanfeust zou zo kunnen doorgaan voor onze favoriete octopuskop, Naruto!

Deze manga wordt getekend door Ludo Lullabi. Lullabi hanteert – ondanks wat zijn naam doet vermoeden – allesbehalve een slaapverwekkende stijl. Ook de tekenstijl voelt immers echt wel aan als manga. De uitgave doet dat daarentegen veel minder.

Uitgeverij L kiest hier voor een hardcover uitgave en dat doet noch de prijs, noch de manga goed. Lanfeust Queeste is een traditionele manga in grijs-wit van zo’n 200 pagina’s maar kost € 15. Buiten de harde kaft is er niets dat die prijs rechtvaardigt. Dit is een lekker weglezende shonen manga die in Frankrijk uitgegeven wordt om een jonger publiek warm te maken voor het uitgebreide Lanfeust-universum maar bij ons wordt het uitgegeven als luxe-product. Uitgeverij L wil hiermee het exclusieve karakter van de manga’s die ze uitgeeft onderstrepen: beperkte oplage in hardcover voor de liefhebber. Maar waar we dat bij de Tezuka reeksen begrijpen en zelfs toejuichen voelt het hier niet lekker aan. Een pocket formaat van 200 pagina’s leest ook gewoon minder vlot met harde kaft. Toch een minpunt, vind ik. Voor de rest is deze Lanfeust Queeste best wel een aanrader, ook voor mensen zoals ik die nog geen kennis hadden van het Lanfeust-universum.