Là où la mer murmure

Mangaka: Keiko Ichiguchi
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Keiko Ichiguchi is één van die aangename ontdekkingen die de Made In collectie van Kana ons voorschotelde. De mangaka wordt niet alleen gelauwerd om haar mooie manga’s (1945, America) maar ook vanwege haar vlotte pen waarmee ze leuke columns (Pourquoi les Japonais ont les yeux bridés) aflevert. Ik was dan ook uitermate benieuwd naar haar nieuwste werk: Là où la mer murmure.

Het verhaal vangt aan in een klein Italiaanse dorpje aan de kust. Marina kent een normaal leven maar sleept toch een trauma met zich mee. Toen ze drie jaar was stierf haar moeder toen ze haar probeerde te redden. De woorden die haar vader steeds herhaalt zijn troostend bedoeld maar laten het meisje achter met een verschrikkelijk schuldgevoel.

Op een dag ontmoet Marina de Franse student, José. Hij zal eerder toevallig ontdekken dat Marina’s moeder een populaire Franse zangeres was en dat hij geen weet heeft dat ze overleden is…

Marina confronteert haar vader met haar ontdekking maar deze laat niets los. Er zit niets anders op voor Marina om samen met José op onderzoek te gaan in Frankrijk.

Wie is haar moeder? Waarom blijkt ze toch nog te leven? Waarom hult haar vader zich in stilzwijgen? Wat is de waarheid achter haar nachtmerries? Marina gaat in Frankrijk op zoek naar antwoorden.

Dit one-shot van amper 96 pagina’s is een mooi, poëtisch verhaal dat een heel intimistische lectuur vormt. Soms komt het allemaal wat gemakkelijk over, maar de eenvoud van de plot doet het werk geen oneer aan. Bovendien komt het verhaal in Frankrijk in een stroomversnelling die toch een complexer plot voorziet dan in het eerste deel vermoed wordt.

Là où la mer murmure is een heel mooi verhaal waarvan de sfeer perfect in beeld gebracht wordt door de tekenstijl van Ichiguchi. Voor zij die even willen wegdromen…