Kyo-Ichi

Mangaka: Motoro Mase
Uitgever: Kazé
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Motoro Mase is een naam die zelfs tot bij ons bekend is. Zijn belangrijkste werk Ikigami verschijnt ook in het Nederlands bij Kana. In Frankrijk is Ikigami zo succesvol dat ook het one-shot Kyo-Ichi werd uitgegeven. Wij onderwerpen Kyo-Ichi aan onze Heuveltest om te zien of ook deze manga onze zuurverdiende centen waard is!

Koji heeft het moeilijk thuis. Zijn moeder zet hem onder een enorme druk om op school te presteren en het jongetje kan daar moeilijk mee om. Doordat zijn moeder de sfeer thuis verziekt blijft zijn vader vaak lang op het werk. Enkel via e-mail lijkt Koji contact te onderhouden met zijn vader.

Maar die vader heeft ook zijn eigen problemen. Tijdens een avondje stappen met zijn baas komt hij terecht in een spiraal van problemen waar hij zich niet van los kan maken. Een koppeltje wordt lastiggevallen op straat en zijn ietwat dronken collega’s willen tussenbeide komen. De situatie ontspoort echter volledig en Koji’s vader wordt opgejaagd wild…

Koji en zijn vader worden immers opgejaagd door de vreemd uitziende, onsterfelijk lijkende Kyo-Ichi en zijn aanhangers. Een vreemde sekte die duidelijk het geweld niet schuwt en bovendien over mysterieuze krachten lijken te beschikken. Kunnen ze ontsnappen uit de klauwen van Kyo-Ichi en zijn getrouwen?

De driehonderd pagina’s die dit one-shot tellen zijn opgedeeld in drie stukken. Een eerste deel dat handelt over het hierboven besproken verhaal; een tweede deel waar het nog steeds over de Kyo-Ichi getrouwen gaat en waarin we een oude bekende weerzien; en dan als afsluiter krijgen we ook het piloothoofdstuk van Ikigami te lezen. Het testverhaal dat Motoro Mase schreef om te zien of het concept van Ikigami zou aanslaan.

Beide verhalen van Kyo-Ichi bevestigen dat Mase een getalenteerd mangaka is. Het is minder diepgaand en vrijblijvender dan Ikigami maar toch weet het idee de lezer te boeien. Als je dan nadien de pilot van Ikigami leest merk je wel dat zelfs dit probeerseltje voor Ikigami toch nog een niveau hoger speelt. Al bij al vond ik dit een leuk weglezertje voor de fans van Motoro Mase.