Kongoh Bancho

Mangaka: Nakaba Suzuki
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 7
Volumes Japans: 12
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Als je de covers van Kongoh Bancho bekijkt en de samenvatting van de serie erop naleest, is je eerste indruk dat dit een erg “Japanse” reeks is. Niet onlogisch voor een manga, hoor ik jullie denken, maar vaak hebben dergelijke reeksen het moeilijk om door te breken op Frans grondgebied. Wij geven Kongoh Bancho echter een kans en leggen hem op ons Heuvel-rooster!

Akira Kongoh is een boom van een vent. Hij lijkt vlot de dubbele meter te halen en heeft de kracht van een oeros. Zijn hart blijkt al snel op de juiste plaats te zitten. We hebben onze held gevonden!

Het verhaal speelt zich af in Tokyo. De maatschappij is in verval en de Japanse overheid besluit in te grijpen met een ambitieus plan dat ze proef laten lopen in de 23 arrondissementen van Tokyo. In elk arrondissement moet een bijzonder iemand, een bancho, de macht proberen te grijpen en zijn wil opdringen. De bancho die de 23 arrondissementen in zijn of haar macht weet te krijgen zal door de regering gekozen worden om het land te leiden. Enkel een figuur met charisma kan Japan immers uit de impasse halen. Maar in dit plan draait het enkel om macht en persoonlijk gewin en niet om wat het beste is voor de bevolking. Een man staat op uit de grijze massa en wil dit plan het hoofd bieden: Akira Kongoh, oftewel Kongoh Bancho.

Hoe heeft Akira weet gekregen van dit plan? Waar haalt hij zijn fenomenale kracht vandaan? Wat is zijn achtergrond? En wat is zijn uiteindelijke doel? Allemaal vragen die we ons stellen… Allemaal vragen waarop Kongoh Bancho ons het antwoord schuldig is.

Kongoh Bancho draait om de bancho’s, een term uit het verleden die gegeven werd aan mensen die respect afdwongen. De manga is pure shonen met veel gevechten en weinig denkwerk. Het opzet van de manga zou de wat oudere shonen lezer kunnen bekoren, maar doordat het verloop toch ietwat lineair is – er moeten 23 arrondissementen veroverd worden – zal het toch vooral de jongere fan zijn die hier van geniet.

Kongoh Bancho is een degelijke shonen maar zal het moeilijk hebben zich door te zetten. De tekenstijl is ietwat apart en de humor is ook te typisch om het grote publiek te bekoren. Te bekijken alvorens je overgaat tot de aanschaf!