Koko

Mangaka: Fumiyo Kono
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Glénat heeft sinds enige tijd een nieuwe collectie voor de jongere mangafans. De collectie Kids heeft als doelpubliek de 6 tot 10-jarigen. De boekjes hebben een iets groter formaat dan het traditionele pocketformaat en hebben geen slip cover maar een kartonnen kaft zoals de Glénat manga enkele jaren geleden allemaal hadden. We besproken eerder al Heidi op Mangaheuvel en in deze recensie nemen we Koko onder de loep.

Yayoï vindt op de terugweg van school een haan op de weg. Het beest lijkt verdwaald en nergens is er een baasje te zien. Het meisje besluit de haan te adopteren. Eigenlijk wou ze een lief konijntje maar een haan lijkt haar ook wel schattig… Verkeerd gedacht! Om vijf uur kraait de haan de ganse buurt wakker, hij pikt naar alles en iedereen, is vuil en zet de hele buurt op stelten. Dat is Koko als hij goedgezind is… Toch zal Yayoï zich aan de haan hechten en goed voor het beestje zorgen. In tegenstelling tot mangaka Fumiyo Kono die in haar jeugd schrik had van de haan thuis, zal Koko zich dus dagelijks bezighouden met de zorg voor Koko.

De tekenstijl van de mangaka zal de jongste lezers aanspreken, maar of het verhaal hen ook zal boeien is nog maar de vraag. Een leeftijdsgenootje dat voor een huisdier zorgt, is in principe een goed uitgangspunt voor het doelpubliek, maar eigenlijk is Koko niet echt schattig te noemen. Hij heeft een kwade blik en doet eigenlijk zelden iets goed. De oudere lezer zal de volharding van Yayoï appreciëren maar het doelpubliek zal toch liever lezen over leuke beestjes, me dunkt.

Koko is geen slechte manga maar het is me niet volledig duidelijk in welke mate dit one-shot meer of minder tot kinderen gericht is dan menig andere Japanse strip. Bovendien zegt Fumiyo Kono is haar nawoord zelf dat ze niet bijster veel inspiratie had voor Koko. Kortom, wil je kennismaken met deze getalenteerde mangaka lees dan eerder Pays des Cerisiers of Pour Sanpei (beide uitgegeven bij Kana).