Kings of Shogi

Mangaka: Masaru Katori / Jiro Ando
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 8
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Hikaru no Go was een enorm succes in Frankrijk. Ondanks het volledig onbekende Go-spel werd de manga een beetje onverwacht een bestseller van formaat. De prachtige covers van Obata zullen hier uiteraard niet vreemd aan zijn geweest. En blijkbaar vonden ook de uitgeverijen dat het succes toch grotendeels te danken was aan de tekenstijl en niet aan het typisch Japanse Go-spel. Een opvolger voor HnG die een gelijkaardig thema aankaartte liet immers lang, héél lang, op zich wachten. Met Kings of Shogi waagt Pika zich nu toch aan een manga die zonder enige twijfel de aandacht van de HnG-fans zal opwekken. Shogi is immers een Japanse spel dat gelijkenissen vertoont met het gekende schaakspel (en dat bovendien zijdelings wordt aangehaald in HnG).

Kings of Shogi begint met een vreselijke moord. De ouders van het nog jonge meisje Shion worden op brutale wijze in hun eigen huis vermoord. Van de dader ontbreekt alle spoor. Het meisje wordt ondergebracht bij de buren en zij zullen Shion adopteren en opvoeden. Aangezien haar adoptievader een professioneel shogi-speler is, zal Shion in zijn voetsporen treden. Maar Shion heeft nog een andere reden om zich in het shogi-spel te storten…

Het verhaal gaat met rasse schreden vooruit en we zien hoe Shion opgroeit tot een professionele shogi-speelster. Het meisje is geëvolueerd naar een lief, zachtaardig meisje. Sinds de bewuste nacht is ze echter wel stom gebleven. Geen enkel woord verliet haar mond sinds de moord op haar ouders. Bovendien wordt het meisje ook geplaagd door een steeds weerkerende nachtmerrie. Ze bevindt zich in een rode kamer, herbeleeft de moord, en ziet hoe een man – de moordenaar – een shogi-stuk op een bord plaatst…

Kings of Shogi combineert de zoektocht naar de moordenaar van Shions ouders en de opmars van het meisje in de Shogi-wereld. Door dit detective-aspect onderscheidt de manga zich al onmiddellijk met HnG waar een vergelijking zich immers opdrong.

Kings of Shogi is een aangename weglezer. Een leuke tekenstijl en een plot die je als lezer weet vast te houden – ook al kunnen bepaalde scènes vreemd overkomen door een te snelle afhandeling. Verwacht je echter niet aan een HnG bis. Je volgt dan wel Shions opmars naar een professionele carrière maar het mysterie naar de moord op haar ouders lijkt toch de rode draad te worden. Uiteraard gevoed door een rits subplots die het geheel extra stofferen. Zeker eens te bekijken!