Ki-itchi!!

Mangaka: Hideki Arai
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 6
Volumes Japans: 7
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ki-itchi!! van Hideki Arai is een seinen manga die wordt uitgebracht bij Delcourt/Akata waar Dominique Véret het beleid uitstippelt. En dit is weer typisch zo’n Véret manga. Maatschappijkritiek, niet altijd even toegankelijk, een volwassen manga met andere woorden.

Ik zal maar beginnen met een korte waarschuwing. Ki-itchi!! is geen manga waar je met plezier elk nieuw volume openslaat om je eventjes te laten verleiden door een mooi en spannend verhaal. Het is moeilijk toegankelijk en vereist enige toewijding van de lezer om even stil te staan bij onze kijk op het leven en onze huidige maatschappij. Voor mensen die louter ontspanning zoeken bij het lezen van een manga is deze reeks niet weggelegd.

Ki-itchi is het hoofdpersonage, het is een driejarige jongen die niet spreekt en een erg asociaal, ietwat terugetrokken leven leidt. De mangaka geeft af en toe de indruk dat zijn hoofdpersonage autistisch is.

Ki-itchi leeft in het typische Japanse gezin. Kies zelf of je dit ook reflecteert naar onze westerse wereld. De vader is vaak van huis en is hij eens thuis dan verwent hij zijn kind. De moeder is berschermend opgesteld en heeft moeite met haar Ki-itchi in toom te houden. Je kan zeggen dat zijn ouders Ki-itchi een beetje afschermen van de maatschappij. Ki-itchi heeft dan ook geen normbesef en laat alles op zich afkomen zonder er iets Goeds of iets Kwaads in te zien.

Maar op een goeie dag, is Ki-itchi getuige van de moord op zijn ouders door een gestoorde medemens. Een verschrikkelijke ervaring voor de jongen die echter wel een bevrijdend effect op hem heeft. Hij zal alles in zich opnemen en zijn eigen normen beginnen vormen en hanteren.

Hij blijft echter weigeren zich in de maatschappij te laten opnemen. Hij komt terecht bij daklozen en andere mensen die ook aan de rand van de maatschappij leven. En daar is het allemaal om te doen in Ki-itchi: maatschappijkritiek.

Ki-itchi is een interessante manga waarin je de levensweg volgt van een maagdelijk ‘wit’ kind dat pas op driejarige leeftijd begint met zijn waarden op te bouwen en daardoor een normbesef heeft dat haaks staat op wat heerst in onze maatschappij. Moeilijk, maar goed.