Ki-Itchi VS

Mangaka: Hideki Arai
Uitgever: Delcourt
Volumes Frans: 7
Volumes Japans: 11
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Hideki Arai leverde met Ki-Itchi een uniek meesterwerk af. De autistische kleuter die wild om zich heen schopte om zijn aparte kijk op de dingen door te drukken wist menig hart te veroveren. Ook ik was geboeid door de 9 volumes van de originele reeks. In Ki-Itchi VS, het ‘tweede seizoen’, volgen we een volwassen Ki-Itchi die nu wereldfaam geniet. Maar kan een volwassen Ki-Itchi ons overtuigen zoals zijn jongere ik wist te doen?

Ki-Itchi werd beroemd doordat hij het Japanse systeem op zijn grondvesten had doen daveren. Samen met jeugdvriend Kai staat hij als jongvolwassenen nu aan het hoofd van een groot bedrijf dat het midden houdt tussen een school, yakuza en een sekte. Ki-Itchi is het gezicht van de groep, terwijl Kai de hersenmassa levert. Maar zal Kai erin slagen Ki-Itchi binnen de lijntjes te laten lopen? Ki-Itchi heeft immers een – erg – sterk eigen willetje…

In dit tweede seizoen van Ki-Itchi volgen we nog steeds de eigengereide Ki-Itchi die streeft naar een betere wereld. Ook nu weer wordt hij geconfronteerd met de excessen van onze maatschappij waarin corruptie en manipulatie de overhand nemen. Zijn beweging kent vele duizenden volgelingen, maar zijn zij bereid de revolutie door te duwen waar Ki-Itchi naar streeft? Zijn zij bereid hem te volgen in zijn onnavolgbare denken? En is hij bereid de toegevingen te doen die Kai vaak nodig acht voor het welzijn van de beweging?

Ki-Itchi wist ons als autistisch jongetje te overtuigen van zijn gelijk. Het moet gezegd dat een volwassen Ki-Itchi veel moeilijker te volgen is in zijn beweegredenen. Is het de perceptie omdat hij nu volwassen is of maakt hij nog gekkere bokkensprongen? Ik laat het in het midden, maar feit is dat deze Ki-Itchi VS veel minder overtuigt, veel minder hard aankomt, dan het eerste seizoen. Nochtans zal het niet aan de grootsheid van Ki-Itchi’s projecten liggen. Hij zal weer tegen schenen schoppen als ware hij een overbetaalde voetballer!

Liefhebbers van Ki-Itchi moeten dit tweede seizoen sowieso proberen en zelf oordelen. Ki-Itchi VS bevat zeker nog dezelfde kwaliteiten als de eerste reeks. Alleen is het verrassingseffect weg en blijkt een volwassen Ki-Itchi toch ook minder aaibaar dan het kleine opdondertje van de originele reeks. Mensen die Ki-Itchi nog niet ontdekt hebben doen dat beter met de eerste reeks, die een volledig onafhankelijk geheel vormt, dus zeker eens kennismaken met de jonge Ki-Itchi! Of je dan verder wilt meegaan met een volwassen versie moet je nadien maar beslissen…