Keeper Coach

Mangaka: Yoichi Takahashi
Uitgever: J'ai Lu
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

J’ai Lu heeft het leuke idee gehad alle one-shots en korte series van Yoichi Takahashi te publiceren. Yoichi Takahashi is natuurlijk de mangaka die ons de Captain Tsubasa saga bracht. Ook in ‘Keeper Coach’ draait het allemaal weer rond voetbal.

Ik moet toegeven dat ik met een slecht gevoel aan dit one-shot begon. Ik had zopas ‘Captain Tsubasa World Youth Special Edition’ gelezen dat even langdradig is als de titel doet vermoeden, en toen ik ‘Keeper Coach’ aankocht hoopte ik eigenlijk een verhaal terug te vinden met Wakabayshi en zijn coach uit de Captain Tsubasa series – en dat is dus niet het geval.

Keeper coach is het titelverhaal van deze bundel die het moet doen met twee kortverhalen, die zoals de auteur ook vermeld in zijn voorwoord, dus niet zo kort zijn als de naam doet vermoeden.

In het eerste verhaal draait het allemaal rond Kiyoto Mizusawa die door een blessure aan de arm gestopt is met voetballen, en nu de “keeper coach” is van Gunji, een erg getalenteerde maar ietwat luie en ongemotiveerde goalie. Er is natuurlijk ook een vrouw in het spel maar de door voetbal geobsedeerde Kiyoto ziet niet in dat zij een boontje voor hem heeft. Waarom heeft Kiyoto echter het actieve voetbal naast zich neer gelegd? Een armblessure hoeft toch niet het einde van een carrière te betekenen?

Het tweede verhaal ‘Une amitié, un rêve’ draait rond de jeugdvrienden Kôsaku en Mamoru. Ze spelen samen in het team van hun school en ambiëren beiden de top. De één is verdediger, de ander speelt het klaar in de spits. Maar op een dag moet Kôsaku de stad verlaten omdat zijn vader ontslagen is op het werk. Samen de top van het voetbal bereiken lijkt onmogelijk geworden voor deze twee vrienden, maar dat is zonder het lot gerekend…

De tekenstijl is typisch Takahashi en herkennen we nog uit de latere volumes van de Tsubasa reeksen. Keeper Coach dateert uit 1998 dus is nog redelijk recent en het is geen cultuurshock in vergelijking met de laatste volumes die we lazen van de mangaka.

Ook de verhaaltjes zijn typisch aan Takahashi. Alles draait rond het voetbal, maar om het niet té eentonig te maken is er ook telkens een meisje in het spel dat wel een rol heeft maar eigenlijk van geen belang is in de plot.

In tegenstelling tot Captain Tsubasa World Youth Special Edition wist dit one-shot me wel te bekoren. Het is voor de jongeren onder ons een leuke lectuur. Braaf, onschuldig, bijna naïef, en altijd met een happy ending.

Leuke lectuur voor de fans, minder interessant voor de rest van de wereldbevolking.