Katsuraakira

Mangaka: Akira Toriyama / Masakazu Katsura
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Mijn passie voor manga heb ik te danken aan twee manga… Ik ontdekte in de jaren 80 als klein ukkie de anime van Dragonball en die had een enorme impact op mij. Toen ik begin jaren negentig als puber overstapte naar manga en Video Girl ontdekte was die impact mogelijks nog groter. Stel je nu eens voor dat de mangaka van Dragonball zou samenwerken met de mangaka van Video Girl? Zou dat niet ongelooflijk zijn? Wel, Akira Toriyama en Masakazu Katsura zijn al jarenlang hechte vrienden en eindelijk hebben ze samen een manga gecreëerd. Geniaal!

Katsuraakira kwam er op vraag van de voorpublicatiemagazines Jump SQ en Young Jump die wel iets zagen in een samenwerking tussen beide mastodonten om uit te pakken met iets groots. Toriyama had al langer enkele scenario’s in gedachten maar had niet echt zin ze zelf uit te tekenen. Katsura was maar wat happig om samen te werken met zijn idool en goede vriend Toriyama en besloot het tekenwerk voor zijn rekening te nemen. En zo ontstond het one-shot Katsuraakira dat twee kortverhalen bevat over een ruimtepatrouille…

In “Trop forte, Sachié!!” volgen we het jonge meisje Sachié dat door enkele vredelievende aliens gevraagd wordt af te rekenen met een boevenbende op hun thuisplaneet. Als dochter van een stoere ninja weet ze haar vrouwtje te staan, maar eigenlijk beschikt ze alleen over die superkracht als ze noodles heeft gegeten. En noodles verteren snel dus haar kracht houdt niet lang aan… Zal ze erin slagen de planeet van de octopusachtigen te redden?

Trop forte, Sachié is een grappig avonturenverhaal dat helemaal in de stijl ligt van wat we van Toriyama kennen uit zijn humoristische werk. Een heel geslaagd werkje waarin we zeker het genie van Toriyama herkennen. De tekenstijl van Katsura is minder herkenbaar maar is nog steeds heel wat dynamischer en expressiever dan wat we van Toriyama gewoon zijn.

“Jiya” is het tweede kortverhaal uit deze bundel en gaat over een lid van de ruimtepatrouille die een probleem met een rebellerende collega komt oplossen op aarde. In dit verhaal kan Katsura zich iets meer uitleven en ook Jiya is echt weer een leuk kortverhaal.

De kunst van kortverhalen is niet elke mangaka gegeven, maar wat Toriyama hier bedenkt is toch echt wel leuk. Natuurlijk is het lang geleden dat we iets van de man gelezen hebben waardoor we mogelijk wat milder zijn maar dit is toch echt wel verplichte kost voor de fans van Toriyama. Want dat moge duidelijk zijn. Ook al is het Katsura’s naam die eerst vermeld wordt, het is vooral de stempel van Toriyama die duidelijk zichtbaar is.