Katsuo – L’arme humaine

Mangaka: Takashi Hamori
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 10
Volumes Japans: 10
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Katsuo is een manga van Takashi Hamori die we nog kennen van het burleske Noritaka. Net zoals bij zijn voorganger gaat het ook hier om een actiemanga die op de lachspieren probeert te werken. En op de hormonen…

Katsuo is een schrikschijter. Hij wordt gepest, heeft weinig vrienden en succes bij de meisjes is hem onbekend. Hij neemt zich echter voor een nieuw leven te beginnen nu hij naar een nieuwe school gaat. Klinkt bekend in de oren? Jawel, het is gewoon het verhaal van Noritaka. Takashi Hamori doet niet eens moeite een nieuw personage of een nieuwe intro te bedenken.

Het geluk lijkt Katsuo toe te lachen want al snel maakt hij kennis met Hiromi, een klasgenote. Het knappe meisje deelt haar lunch met hem en Katsuo is tot over zijn oren verliefd. Het geluk kan niet op want even later vindt hij een portefeuille en met het gevonden geld gaat hij op stap met zijn beste vriend Toshio. Maar het geluk blijft niet duren. Katsuo laat zijn vriend even alleen en is bij zijn terugkomst getuige van een gevecht. Toshio was het slachtoffer geworden van een bende jongeren die het geld afnamen dat Toshio voor Katsuo bijhield. Toshio wordt in elkaar geslagen terwijl Katsuo angstig achter de hoek staat toe te kijken.

Weer op school gunt Toshio hem geen blik waardig. Katsuo walgt van zichzelf en besluit te veranderen. Hij besluit één van zijn internetvrienden te raadplegen. Deze zal hem leren vechten en Katsuo zal wraak nemen op de geweldenaars die Toshio aanpakten…

Het verhaal van Katsuo is flinterdun en weinig origineel, zeker voor fans van Noritaka. Voor diezelfde fans zal dit er echter niet toe doen. Het is meer van hetzelfde en het stelt echt niet teleur. Toch valt het op dat er zelfs in vergelijking met Noritaka weinig verhaal inzit. Zo is het bijvoorbeeld schrijnend te zien hoe personages zoals Hiromi en Toshio die in het begin van het verhaal toch belangrijk zijn volledig worden vergeten en later niet meer in de serie opduiken. Noritaka werd getekend door Takashi Hamori en het scenario was geschreven door Murata Hideo. Katsuo maakt duidelijk dat Hamori echt wel een scenarist kan gebruiken.

Katsuo is een opeenvolging van straatgevechten. Maar de nadruk ligt vooral op de sexy coaches die Katsuo naar de eeuwige roem moeten leiden. Stuk voor stuk zijn het jonge superbabes met enorme boezem die Katsuo de kneepjes van het vak zullen leren. En dat is tevens het grootste verschil met Noritaka. Katsuo gaat nóg een stap verder in de bijna perverse humor. Bij Noritaka lag de nadruk nog op de gevechten en de bekken die Noritaka hierbij trok, maar bij Katsuo draait het allemaal rond borsten en de natte dromen van Katsuo.

Voor fans van Noritaka is dit bijna verplichte kost te noemen. Mensen die Noritaka al wat vortig vonden kunnen Katsuo maar beter links laten liggen. Ik heb eerst Noritaka gelezen en dan Katsuo en voor mij is Noritaka de completere manga, maar voor mensen die begonnen zijn met Katsuo is het dikwijls deze laatste die hun voorkeur wegdraagt. Voor de fans van het genre…