Katsu!

Mangaka: Mitsuru Adachi
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 16
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Jarenlang werd Mitsuru Adachi, een fenomeen in Japan, genegeerd door de Franse uitgeverijen. Nu is de mangaka blijkbaar plotseling ‘hip’ want elke uitgeverij brengt wel zijn Adachi-manga uit. Zo ook Pika die zich waagt aan de meest recente – in Japan nog maar net afgelopen – reeks van Adachi, met name Katsu!

Adachi is vooral bekend geworden met zijn sportmanga en dan vooral zijn manga’s over baseball. In Katsu gaat het ook over sport in het schoolmilieu maar dan wel over het boksen. Eens zien waarover het allemaal gaat.

Katsuki Satoyama is 15 jaar. “Katsu” en zijn beste vriend Kyota Kawakami schrijven zich in bij de lokale boksclub omdat ze in de smaak willen vallen bij Katsuki Mizutani, de knappe en tevens supersterke dochter van de eigenaar van de boksclub. Al snel blijkt dat de ouders van het meisje gescheiden zijn en dat ze een diepe haat koestert jegens boksers en het boksen in het algemeen. De twee vrienden hebben echter een fikse som inschrijvingsgeld betaalt en blijven dus maar willens nillens naar de club gaan.

Al snel geraakt Katsu bevriend met het meisje die dezelfde naam draagt als hijzelf. Hij doet zijn best om haar te verbergen dat hij bokst want dat zou natuurlijk nefast zijn voor hun prille vriendschap.

Maar dit zou natuurlijk wat simpel zijn voor een verhaal rond te bouwen, dus er is meer… Al snel blijkt dat de vader van Katsu ook een bekend bokser was, iets wat hij altijd voor zijn zoon verborgen hield. Tevens was hij de grote concurrent van de vader van het meisje Katsuki. En waarom vertelde hij zijn zoon nooit dat hij een bokser was? Ruikt de opmerkelijke lezer daar een duister geheim?

Het meisje Katsuki heeft ook nog een jeugdvriend die omwille van haar beginnen boksen is en die een wel erg belangrijke weddingschap met haar afsloot… Kortom, genoeg voer om een lange reeks uit te bouwen!

Katsu! is een typische Adachi-manga. Een niet te ingewikkeld verhaaltje waar het vooral gaat om de personages die allemaal wel gelinkt zijn aan elkaar. Liefdesverhoudingen die de traditionele driehoeken en vierhoeken niet uit de weg gaan. De sport waar het allemaal om draait. En natuurlijk ook die typische Adachi humor.

De humor is toch wel het belangrijkste element bij Adachi. Die zelfspot, de neiging zichzelf bijna te gaan parodiëren,… Het werkt gewoon allemaal. Daarom is het een beetje spijtig dat we de werken van Adachi niet in chronologische volgorde te lezen krijgen. Er zijn immers zaken die de lezers die beginnen met Katsu niet gaan begrijpen. In elke Adachi manga zit er bijvoorbeeld wel een hond. Zo ook in Katsu. De personages van Adachi zijn in zijn verschillende reeksen ook altijd op dezelfde manier getekend. Hij heeft echt type-personages en daarop worden ook grapjes gemaakt door de mangaka.

Katsu! is een typische Adachi manga die zeer zeker overeind blijft en die ik dan ook aan iedereen kan aanraden. Wil je echter niet alle Adachi manga kopen dan koop je beter Rough of Tough die bij Glénat (zullen) verschijnen en die toch de meeste geroemde reeksen zijn van deze succesvolle mangaka.