Kamiyadori

Mangaka: Sanbe Kei
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 5
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Sanbe Kei kennen we reeds van de manga Testarotho die verscheen bij uitgeverij Soleil. Toen al spraken de covers me aan, maar op een of andere manier belandde Testarotho toch nooit in m’n collectie. Toen Kurokawa echter Kamiyadori aankondigde was ik alweer volledig weg van de prachtige, sexy covers, en deze keer kon een aanschaf niet op zich laten wachten. Benieuwd of de plot even spannend en strak is als de covers…

Het verhaal speelt zich af tegen een apocalyptische achtergrond. De mensheid heeft zich moeten aanpassen toen een mysterieus virus hen bedreigde. Het virus kreeg de naam ‘kamiyadori’ en doet mensen transformeren in verschrikkelijke monsters. Er moet snel jacht gemaakt worden wanneer de transformatie zich voordoet want het virus is erg besmettelijk. De autoriteiten hebben een speciale eenheid opgericht die ervoor moet zorgen dat het virus zich niet verspreidt. Hun taak bestaat erin pas getransformeerde monsters op te sporen en hen van kant te maken om nadien het werk over te laten aan het team dat de buurt weer vrij van contaminatiegevaar maakt.

We volgen Gilard en Vivi die deel uitmaken van de elite-eenheid. Gilard is de geleerde action hero met het mysterieuze verleden, en Vivi is zijn hulpje dat zijn woorden enkel herhaalt, een leeg omhulsel lijkt te zijn, maar wel ijzersterk en onverbiddellijk uit de hoek komt. Cliché, maar het stoort niet echt tijdens de lectuur van deze reeks.

We volgen dus beide personages in hun dagdagelijkse taken in deze wereld met z’n vele mysteries en nog te ontdekken geheimen. Het virus lijkt centraal te staan in het leven van de mensen en de maatschappij.

Maar er is veel meer dat ons bezighoudt dan het kamiyadori virus. De wereld waarin het verhaal zich afspeelt zit vol organisaties die elk hun rol hebben in het verhaal. We hebben de verschillende eenheden die het virus moeten bestrijden, er is ook het religieuze aspect waaraan zij verbonden blijken te zijn. Er zijn echter ook terroristische bewegingen die een andere oplossing willen bewerkstelligen voor de verdeling van medicijnen tegen het virus en de omgang van de mens met het virus. Er zijn maffia-groeperingen die illegale medicijnen verspreiden. Kortom, iedereen weet zich wel bezig te houden!

Kamiyadori is een reeks die goed in elkaar zit en degelijk vakwerk is. Het is echter wel een typische reeks voor de mensen die wat meer willen dan de pure basis shonen maar geen zin hebben in een diepgravende seinen. Het verhaal van Kamiyadori is complex maar de reeks bevat zoveel actiescènes en cliché-momenten dat het allemaal erg leesbaar blijft. Het is moeilijk om negatieve kritiek te geven op de reeks, maar het doelpubliek is wel mooi afgebakend.

Kamiyadori is een aanrader voor iedereen die van actie en babes houdt tegen een achtergrond van een complexe plot.