Kamakura Diary

Mangaka: Akimi Yoshida
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 5
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Akimi Yoshida is de mangaka van Banana Fish, een shojo thriller die op handen gedragen werd door de tien man (oké, en ook door de paardenkop) die de serie las. Banana Fish werd tien jaar terug in het Frans uitgegeven door Panini en werd berucht door het gele papier waarop de serie gedrukt werd (ongetwijfeld eerder verwijzend naar gele bananen dan naar gele vissen). Door het commerciële fiasco vreesden de fans nooit nog een serie van Akimi Yoshida in het Frans te zien verschijnen. Maar kijk, we zijn nu een decennium later en Kana is zot genoeg om het er nog eens op te wagen. Wordt Kamakura Diary (Umimachi Diary in het Japans) deze keer meer dan een kritisch succes voor de mangaka?

Het verhaal vangt aan met het overlijden, een vader die sterft. Toch zijn Yoshino en haar twee zussen niet echt verdrietig. Hun vader verliet hun moeder vele jaren geleden en herinneringen vervagen. Toch vinden de zussen het hun plicht een laatste eerbetoon te brengen aan de man die naast zijn zaad toch ook enkele jaren van zijn leven schonk aan hun bestaan.

Op de begrafenis maken ze kennis met Suzu, hun halfzusje, de dochter die hun overleden vader kreeg met de vrouw voor wie hij hun moeder verliet (het is eenvoudiger dan het klinkt). Al snel merken de zussen dat Suzu in hetzelfde schuitje zal belanden als zij toen ze jong waren en ze vragen of het meisje niet bij hen wil komen wonen. Suzu stemt toe en zo wordt het een beetje ‘vier vrouwen onder één dak’.

We volgen de dagelijkse sleur van de drie zussen die hun halfzusje leren kennen en met haar zullen gaan samenwonen. Een slice of life manga waarin alles lekker voortkabbelt. De ernstige zus die verpleegster is, het drankorgel die bij een kredietverstrekker werkt, de jongste wildebras, en dan nog Suzu, het meisje dat soms alle zorgen van de wereld op haar schouders lijkt te dragen. En Kamakura Diary durft ook uitpakken met harde gebeurtenissen voor de meisjes en hun omgeving. Het overlijden van hun vader was niet het enige wat hen te wachten staat…

Kamakura Diary is een slice of life manga die gewoon heel aangenaam wegleest. Dit is duidelijk het betere shojo werk maar dan voor de volwassener lezer(es). Kana heeft haar catalogus altijd opgebouwd rond sterke shonen manga, maar bewijst meer en meer dat het ook de interessantste shojo catalogus heeft op dit ogenblik. Ook al hebben uitgeverijen Delcourt/Akata, Soleil en Panini meer de naam shojo-uitgeverij te zijn, voor het betere shojo werk moet je gewoon bij Kana aankloppen. En waarom niet beginnen met deze Kamakura Diary?