Kajo – La Corde Fleurie

Mangaka: Hideki Mori / Kazuo Koïke
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 3
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Zoals de trouwe lezers van mijn reviews weten ben ik wel een fan van Hideki Mori’s (Stratège, Tsuru,…) tekenstijl. Gelukkig is Dominique Véret van Akata een grote fan van deze mangaka die toch iet of wat miskend is in onze contreien. Ondanks de povere verkoop blijft Delcourt/Akata dus werken uitbrengen van Hideki Mori.

Als Hideki Mori dan mag werken met een scenario van Kazuo Koïke (Crying Freeman, Lone Wolf & Cub,…) dan verwacht je natuurlijk grootse dingen. Ik keek dan ook uit naar Kajo – La Corde Fleurie.

We volgen Hanatarô die leeft in een krot en elke zin voor het leven verloren lijkt te hebben. Gelukkig is er nog zijn buurmeisje Osaki dat hem af en toe wat restjes eten brengt zodat de man niet overlijdt. Haar vader is echter niet tuk op hun ‘relatie’ en verdenkt Hanatarô ervan een seksuele relatie met Osaki te hebben. Op een dag heeft de man teveel gedronken en vliegt hij uit naar Osaki. Hij probeert haar te verkrachten en het meisje steekt een mes recht in z’n hart. Wanneer Hanatarô binnenkomt vindt hij het meisje en het nog warme lijk van de man. Hij, die geen zin meer heeft verder te leven, zal het meisje in bescherming nemen en de moord op zich nemen.

Het dorpje kent echter nog een man van eer die de politiebrigade aanvoert. Heizô Hasegawa onderzoekt de moord en komt al snel te weten dat een grote, sterke man als Hanatarô het mes dieper zou gestoken hebben en dat de moord dus begaan is door de frêle Osaki. Meer nog, Hasegawa herkent in Hanatarô de populaire sumo-worstelaar die verdween net voor z’n ultieme gevecht.

De twee zullen elkaar vinden en respect voor elkaar voelen. Hasegawa zal het z’n doel in het leven maken om Hanatarô weer de zin van het leven te laten inzien. Maar dat zal een lange, moeizame weg worden…

Hasegawa is echter erg ziek, en heeft vaak moeite met de lopende zaken op te lossen. Hij zal op zijn beurt rekenen op Hanatarô die eenzelfde goed hart heeft om misdaden op een juiste manier aan te pakken. Beide mannen zullen aldus op elkaar steunen om elkaars leven draaglijker te maken.

Kajo stelt mij toch een beetje teleur. Ik verwachtte er misschien teveel van, maar toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat de samenwerking tussen deze twee mastodonten moeizaam verloopt. Soms lijkt de ontknoping van een subverhaal bijvoorbeeld erg snel afgehandeld te worden, andere zaken verdwijnen dan weer ineens van het voorplan zonder duidelijke reden.

De tekenstijl blijft natuurlijk super. Het realisme scheert weer hoge toppen. Het basisidee van het scenario is origineel in die zin dat we voor eenmaal eens geen samoerai zien strijden, maar een sumoworstelaar, maar voor de rest is het toch niet van die aard om deze reeks als een klassieker te aanzien.

Kajo – La Corde Fleurie is dan ook slechts een aanrader voor de aficionados van Mori of Koïke. En zo blijft Stratège het beste werk van mijn favoriet Hideki Mori.