Kabuto

Mangaka: Buichi Terasawa
Uitgever: Taifu Comics
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 2
Score:

6 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Buichi Terasawa kennen we vooral van zijn grote hit Cobra. Bij de kleine uitgeverij Taifu zijn ze duidelijk fan van de mangaka en naast verschillende Cobra versies bieden ze ons ook ander werk van Terasawa aan. Zo bijvoorbeeld het hier besproken Kabuto – Le Dieu Corbeau.

Het Japan van de zestiende eeuw wordt geteisterd door bloederige burgeroorlogen, de zogenaamde Sengoku Jidai voor de geschiedenisliefhebbers. Het vele bloedvergieten en de bloedlust van de mensen sterkt de demonische krachten. De verschrikkelijke Dôki bevrijdt zich van zijn ketenen en keert weder op aarde. Het onheil slaat toe!

Gelukkig is daar de fris geschoren Kabuto. Deze afstammeling van de belangrijke ninjalijn van de Karasu Tengu zal het opnemen tegen de demonen onder leiding van Dôki. Alvorens hij het gevecht aangaat moet hij op zoek naar het legendarische zwaard Hiryû.

Alleen is echter ook maar alleen, denkt Kabuto. Bovendien zal het een zware strijd worden en kan hij best wel wat helpende handen gebruiken. Nadat hij Hiryû in zijn bezit heeft gaat hij op zoek naar de goden die zich verspreid hebben over de vier windstreken.

Met hun vijven vormen ze een leuk clubje en omdat er één man teveel is om te kaarten gaan ze gewoon wat vechten met Dôki en zijn trawanten. Vijf moedige lieden die het opnemen tegen het Kwaad met grote K. Jawel, het verhaal heeft wat weg van een sentai-reeks.

Kabuto is niet de meest boeiende lectuur die een mangafan zich kan inbeelden. Je kan niet zeggen dat het een slechte manga is maar je draait de pagina’s om zonder dat je er bij stilstaat. Je leeft niet mee met de personages of de gebeurtenissen – mede door de snelheid en het gemak waarmee die gebeurtenissen elkaar op volgen.

Waar ander werk van Terasawa vaak nog een humoristische noot bespeelt is dit hier ook al niet het geval. De humor blijft achterwege in Kabuto. Meer nog, zelfs de bevallige deernes die zo vaak ontspruiten aan het brein van Terasawa spelen hier geen rol van betekenis! Een schande!

Kabuto is een tweedelig niemendalletje dat eigenlijk enkel aan te raden is aan de onvoorwaardelijke fans van Terasawa die echt alles van de mangaka in huis willen hebben.