Junk – Record of the Last Hero

Mangaka: Kia Asamiya
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 5
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kia Asamiya is geen onbekende naam in het wereldje. Zijn bekendste manga blijft ongetwijfeld Silent Mobius, maar ook in het comic wereldje heeft hij zijn strepen reeds verdiend. Persoonlijk was ik echter nooit gevallen voor zijn wat ‘scherpe neuzen’-tekenstijl. Zijn recente reeks Junk – Record of the Last Hero stond me echter volledig aan. En ik vroeg me ook af of er misschien gelijkenissen met Zetman van Masakazu Katsura in te vinden zouden zijn. Beide manga draaien immers rond super heroes.

Hiro heeft zich nu reeds enkele maanden opgesloten in zijn slaapkamer. Hij leidt er het bestaan van een hikikimori – iemand die zich afsluit van de buitenwereld. Dankzij zijn PC en internetaansluiting groeit zijn passie voor het ‘idol’ Manami Hiiragi. Op een dag doet hij mee aan een wedstrijd waarin hij hoopt een figurine te winnen. Zijn verrassing is groot wanneer hij één van de twee winnaars blijkt te zijn, en nóg groter wanneer een super hero suit als prijs in z’n bus valt.

Hiro volgt de instructies en al snel verandert hij in een super hero met ongekende krachten. Spijtig genoeg is er een tijdslimiet waarna de batterijen weer moeten opgeladen worden. In het eerste stadium bedraagt die limiet één uur. Net genoeg om wat amok te maken…

Hiro zit nog volop in zijn puberteit en dat valt te zien aan z’n acties als super hero. Hij kiest er hier niet echt voor om als wilde weldoener goede daden te verrichten. Zijn acties met het Junk pak vertonen geen regelmaat. Al snel komt hij in aanraking met de tweede -vrouwelijke- Junk, en zij stelt hem voor de keuze: een God worden, of een Demon. Hiro kiest voor een God, maar dan wel één die zijn eigen wensen vervult.

De twee Junks zorgen voor ongekende taferelen en al snel komt er een onderzoek naar hen. De politie zit vooral Hiro op het spoor. De jongen blijkt immers overal wel een link te hebben met de gebeurtenissen betreffende de super heroes en het is nog maar de vraag of zijn identiteit lang geheim zal kunnen blijven.

Het scenario van de manga houdt de lezer volop bezig. Welke organisatie zit er achter de suits, wat is de rol van de vrouwelijke Junk, wie is j-pop idol Manami en wat is haar rol in de gebeurtenissen,…? Allemaal boeiend en veelbelovend.

Ook de personages die Asamiya neerzet zijn interessant. Hiro is een egocentrische, onverantwoordelijke, onhandige, onvolwassen dwaas waarmee je je allesbehalve wilt vereenzelvigen maar die toch ergens iets raakt bij de lezer; en zijn relaties met zowel z’n beste vriendin als vooral diens moeder zijn… niet-alledaags te noemen.

Junk – Record of the Last Hero is net zoals Zetman een super hero manga, maar kent toch een andere invalshoek. De sfeer lijkt me allemaal wat donkerder en volwassener, en misschien vooral realistischer dan in de manga van Katsura. Het zit allemaal wat meer verankerd in de Japanse maatschappij.

Junk – Record of the Last Hero lost al m’n verwachtingen in. Het is echt een boeiend verhaal dat je bezighoudt door allerlei mysteries in stand te houden die gespreid zijn als rode draad in de reeks. Daarnaast wordt de actie en directe spanning niet vergeten, waardoor er een lectuur op twee niveau’s mogelijk is. Een voltreffer.