Jumping

Mangaka: Asahi Tsutsui
Uitgever: Akata
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 4
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Jumping van Asahi Tsutsui is een josei manga over – en nu ga ik jullie verrassen – de paardensport! Lees je deze vierdelige manga in een vlotte draf of ga je steigeren van de povere kwaliteit? Lees zeker voort…

Ran is een hikikomori geworden nadat ze haar ingangsexamens voor de universiteit heeft gemist. Haar liefhebbende ouders zetten hun oogappel echter niet onder druk om weer buiten te komen. Haar beste (en enige) vriendin Sayuri komt terug van het platteland om haar vriendin uit haar isolement te halen. Ran besluit Sayuri achterna te reizen en naar Aomori, een uithoek van Japan, te verhuizen om daar te gaan studeren.

Sayuri is lid van de paardrijclub en wanneer Ran de paarden ontmoet gaat er een nieuwe wereld voor haar open. Ondanks haar onzekerheid en haar moeite om sociale contacten te leggen voelt ze een grote verbondenheid met de paarden. En met één paard in het bijzonder… Een paard dat koppig weigert nog iemand op zijn rug te verdragen sinds hij een ongeluk had tijdens een wedstrijd… Zullen Ran en het nukkige paard samen uit hun isolement geraken?

Jumping leest vlot weg en in tegenstelling tot vele andere manga worden de paarden hier relatief goed getekend door Asahi Tsutsui. Ook het sociale isolement van Ran en hoe ze langzaam maar zeker zich zal re-integreren in het sociale leven wordt erg mooi neergezet. Ondanks het soms zware thema blijft het allemaal luchtig en positief. Jumping is dan ook een josei die een relatief breed lezerspubliek zal kunnen bekoren. Zeker een aanrader!