Journaliste

Mangaka: Masao Yajima / Funwari
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 2
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

We weten al langer dat Akata graag manga uitgeeft die een maatschappelijke functie dienen, die de lezer een bewustzijn schoppen. In het tweedelige ‘Journaliste’ gaat het logischerwijs over het werk van een journalist.

Mineo Mutsu is geen journalist zoals dertien in een dozijn. Hij weigert ostentatief de wantoestanden in de journalistieke wereld te accepteren. Ondanks de tegenkantingen van bovenaf en ondanks de persoonlijke problemen die zijn keuzes veroorzaken blijft hij standvastig zijn ding doen. Het overbrengen van de waarheid en het nastreven van rechtvaardigheid, daar draait het bij Mutsu om. Soms lijkt het alsof de wereld tegen hem is maar dan vindt hij troost én hulp bij zijn geniale dochtertje die hem dan al te vaak een helpende hand aanreikt.

Mutsu deinst er niet voor terug om heilige huisjes neer te halen. De zoon van zijn eigen hoofdredacteur die in opspraak komt? Mutsu haalt zijn trukendoos boven om erover te kunnen berichten. Soms lijkt het erop dat hij in het wilde weg keet schopt, maar altijd haalt hij zijn grote gelijk. Maar brengt hij daarmee z’n eigen carrière niet in het gevaar? Als werkloze journalist zou hij helemaal z’n ding niet meer kunnen doen… En bovendien wenst zijn ex maar al te graag het hoederecht over hun dochtertje. Het leven dat Mutsu gekozen heeft is geen gemakkelijk pad, maar moeilijk gaat ook!

Politiek, autocensuur, sensatie, het zijn alle problemen waarmee de (geschreven) pers geconfronteerd wordt. Het zijn ook allemaal thema’s die in deze manga aan bod komen. Wat is de objectiviteit van de media nog waard? Masao Yajima en Funwari stellen zich deze vraag in Journaliste.

Je kan Journaliste het best vergelijken met Say Hello to Blackjack. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Shuho Sato – de mangaka van laatstgenoemde – het nawoord verzorgt. De vergelijking is gerechtvaardigd wegens de gebruikte tactiek om wantoestanden in een specifieke wereld aan te kaarten, maar de vergelijking valt enorm negatief uit voor Journaliste. De hoofdstukken zijn veel te kort om diep in te gaan op een probleem en de zoektocht naar antwoorden van Mutsu verloopt veel te snel en te eenvoudig. De snelheid waarmee de problemen worden afgehaspeld maken enige diepgang onmogelijk. De gezinssituatie van Mutsu lijkt daardoor soms nog het boeiendst doordat deze over de verschillende hoofdstukken heen doorloopt. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van een dergelijke manga.

Journaliste is geen slechte manga maar was voor mij wel een teleurstelling. Ik had er gewoon veel meer van verwacht. En volgens mij was er gewoon ook veel meer uit te halen mits een betere aanpak. Een gemiste kans!