Journal de Soïchi (Le)

Mangaka: Junji Ito
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Er was een periode dat de Franse markt een hele resem horrortitels te verwerken kreeg. Die kortstondige vlaag lijkt nu echter weer wat gaan liggen te zijn. Een gebrek aan commercieel succes? Tonkam blijft echter zweren bij de ook hier op Mangaheuvel best wel gesmaakte horrormanga van Junji Ito.

Ook hier schotelt de meester van de j-horror ons een bundel kortverhalen voor. Leuk is echter dat het allemaal draait om Soïchi. In “Le Journal de Soïchi” maken we in het eerste hoofdstuk kennis met Yusuké en Michina. Zij zijn broer en zus en gaan op bezoek bij familie die ze al jaren niet meer gezien hebben. Het wordt een heuglijke ontmoeting. Leuke en vriendelijke mensen en neefjes en nichtjes van hun leeftijd. Enkel de wat vreemd ogende Soïchi lijkt niet opgezet met hun komst en trekt zich terug in zijn kamer.

Het jongetje zal zich echter al snel laten gelden als een mysterieus figuur. Steeds met enkele nagels in zijn mond blijkt hij te beschikken over magische krachten die hem onder meer toestaan voodoopraktijken op zijn naasten los te laten. Hij lijkt het vooral gemunt te hebben op de mooie Michina. Wanneer Michina op onderzoek gaat in Soïchi’s kamer vindt ze zijn dagboek…

“Le Journal de Soïchi” bestaat uit 6 hoofdstukken die in de tijd op elkaar volgen maar die voor de rest los van elkaar te lezen zijn. Los van wat het eerste hoofdstuk doet vermoeden draait het rond Soïchi en zijn gezin en minder om Yusuké en Michina – die echter wel nog op bezoek zullen komen bij hun verre familie. Om het noodlot te tarten?

Wederom is dit een vermakelijke manga voor de fans van het genre. Het centrale personage van Soïchi is lekker geschift en mysterieus en zal verder uitgediept worden in de loop van deze bundel. Tonkam brengt ook het ‘vervolg’ uit, namelijk “Le Journal maudit de Soïchi” waarin we meer van diens avonturen kunnen lezen.

Na al de series, one-shots en kortverhalen die er reeds op de Franse markt aanwezig zijn van Junji Ito weet iedereen wel stilaan waaraan zich te verwachten. Voor de horrorfans blijft dit smullen van het boeiende werk van Junji Ito, voor de rest zullen de avonturen van Soïchi hen evenveel – of even weinig – boeien als ander werk van de mangaka.

Toch nog even vermelden dat Tonkam werk blijft maken van de covers van Ito’s manga’s. Ook hier weer levert de uitgeverij een erg gesmaakte cover af met de titel in bloederig reliëf.