Josée, le Tigre et les Poissons

Mangaka: Seiko Tanabe / Nao Emoto
Uitgever: Delcourt/Tonkam
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Josée, le Tigre et les Poissons is een verhaal van Seiko Tanabe dat in deze tweedelige manga werd neergetekend met de zachte pennentrekken van Nao Emoto. Na het kortverhaal en de film van Josee to Tora to Sakana-tachi, kan je dit prachtige verhaal nu ook ontdekken in mangavorm, in het Frans uitgebracht bij Delcourt/Tonkam.

Tsuneo is een student met een passie voor diepzeeduiken. Hij werkt hard om genoeg geld te verdienen om in Mexico te gaan studeren om daar onderzoek te doen naar de geheimen van de diepzee.

Op een dag ontmoet hij Josée, een meisje dat in een rolstoel zit en verlamd is van bij haar geboorte. Josée heeft een moeilijk karakter en haar grootmoeder maakt zich zorgen om de jonge vrouw die zelfstandig tot niets in staat is. Josée’s grootmoeder huurt Tsuneo in om tijd te spenderen met haar koppige kleinkind. Tsuneo zal aan alle grillen van het meisje moeten voldoen…

Josée is kwaad op Tsuneo en de hele wereld. Ze heeft het moeilijk haar handicap te aanvaarden en isoleert zich volledig op haar kamer waar ze zich verliest in de schilderkunst. Haar grootmoeder werkt dat isolement eerder in de hand dan haar kleinkind te stimuleren zich buiten te wagen. Volgens Josée en haar grootmoeder zit de buitenwereld vol woeste tijgers die geen rekening houden met de toestand van het meisje, maar Tsuneo droomt van een wereld waarin iedereen zich zo vrij als een vis in het water kan bewegen. En beetje bij beetje zal Josée dankzij de inzet van Tsuneo ontdooien. Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe…

Deze tweedelige josei-manga is een prachtig, romantisch verhaal van twee jonge mensen die elk hun eigen droom hebben. De ene geeft zich volop voor zijn droom, de andere beschouwt haar droom als iets onbereikbaars. Maar de liefde die ze dankzij elkaar ontdekken zal hun beider werelden vergroten. En zo bloeit er een prachtig liefdesverhaal waarin de handicap van Josée heel mooi wordt geïntegreerd. Een verhaal dat niemand onberoerd zal laten! Aanrader!