Jeux d’enfant

Mangaka: Q-ta Minami
Uitgever: Casterman
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Sakka, de auteurscollectie van Casterman blijft me intrigeren. De manga’s zijn zelden écht overtuigend maar ze ademen meestal wel iets unieks uit waardoor het verhaal je wel aangrijpt of bijblijft – toch ook al een mooie verdienste.

De collectie bestaat vaak uit one-shots, bundels kortverhalen of althans erg korte series en misschien is het wel net daardoor dat je nooit echt voldaan achterblijft na het lezen van een Sakka. Misschien is het allemaal wat te kort om de lezer volledig te overtuigen.

Jeux d’enfant is alweer een intimistisch werk van een in Japan geroemde mangaka die in onze contreien echter nog totaal onbekend is. Haar naam? Q-ta Minami.

Ze is reeds bezig met manga vanaf 1990 en heeft wel al een mooi aantal titels op haar naam staan, maar toch kiest Sakka er niet de meest simpele uit om haar oeuvre mee bekend te maken bij het grote publiek. Of dit een bewuste keuze is, is me niet duidelijk. En of dit de goede keuze is valt te betwijfelen.

We volgen gedurende een proloog en zeven hoofdstukken het meisje Jun dat opgroeit tot een volwassen vrouw. Elk hoofdstuk vat weer een nieuw deel van Juns leven aan en zo volgen we de levenslessen die van het meisje een jonge vrouw maken. Het geheel ademt een autobiografische sfeer uit maar of dit ook het geval is wordt de lezer niet duidelijkgemaakt.

Zoals zo vaak in dit soort manga volgen we de dagdagelijkse beslommeringen van Jun. Verwacht je dus niet aan snelle opeenvolgende actiescènes of wilde achtervolgingen. Nee, het blijft allemaal erg intimistisch en uit het leven gegrepen.

Ook typisch is dat het hoofdpersonage het niet makkelijk heeft, maar dan toch altijd wel weer op haar voeten terecht komt. Ook is Jun een personage dat geen gedrevenheid toont in wat ze wil bereiken in haar leven. Ze doet maar wat zonder echt een doel voor ogen te houden. Allemaal kenmerken die wel vaker naar voren worden gebracht in dergelijke manga’s.

De tekenstijl van Q-ta Minami is allesbehalve geraffineerd maar werkt wel aanstekelijk en doet het verhaal geen oneer aan. Minder geslaagd is de roze cover waarvan het nut me totaal ontgaat en die de mooie covertekening niet genoeg beaccentueerd.

Jeux d’enfant is een moeilijk te beoordelen manga. De reeks wist me niet volledig voor zich te winnen, maar teleurgesteld bleef ik niet achter. Het is misschien gewoon wat kort om een meisje te laten opgroeien op 200 pagina’s? Misschien had er hier en daar wel wat dieper gegraven mogen worden.

Jeux d’enfant beoordelen is dus erg moeilijk. Aan wie ik dit one-shot kan aanraden al evenzeer. Bekijk het eens en vel zelf je oordeel.