Je ne suis pas mort

Mangaka: Hiroshi Motomiya
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Hiroshi Motomiya is een bekende naam in Japan. Deze mangaka heeft onder meer de populaire manga Salaryman Kintaro op zijn actief. Delcourt/Akata geeft ons – westerse lezers – eindelijk de kans kennis te maken met werk uit diens oeuvre.

Kenzo Okada is zestig jaar en werd net voor zijn pensioen ontslagen. Hij gaat op zoek naar ander werk, maar een boekhouder die niet met de computer kan werken is niet echt grof wild op de arbeidsmarkt. Wanneer hij op een dag thuiskomt is zijn huis leeggeroofd. Inbrekers waren het echter niet. Zijn vrouw en kinderen hebben hem verlaten, zijn bezittingen mee genomen en de rekening geplunderd. Kenzo Okada zit zonder werk, staat er helemaal alleen voor en heeft geen rooie duit meer. Heeft het leven dan nog zin?

Helemaal leeg besluit de man een einde aan zijn leven te maken. Wanneer hij zich wil ophangen aan een boom besluit het lot echter dat zijn tijd nog niet gekomen is…

Kenzo zal de huidige, jachtige maatschappij achter zich laten en zich in de natuur terugtrekken. In de natuur zal hij zijn tweede adem vinden en voor het eerst echt ondervinden wat ‘leven’ betekent. Hij herontdekt wat hij leerde als een kind en zal zich best wel weten te redden in de natuur.

Maar het lot heeft nog een verrassing voor de man in petto…

Je ne suis pas mort is een prachtig verhaal van een doodgewone man zoals jij en ik. Volledig voorbijgestreefd door de moderne techniek zal hij door de maatschappij uitgespuwd worden. Hij grijpt zijn moed bij elkaar en kiest voor een andere weg, een weg die helemaal niet zo voor de hand ligt in de moderne wereld. Een weg die hem echter eveneens de ogen zal openen voor de ware natuur, ‘zijn’ natuur.

Je zou kunnen denken dat dit een erg belerende manga is met als boodschap dat de huidige maatschappij slecht is en dat we terug moeten naar de natuur. Die boodschap zit er natuurlijk wel in, maar ik heb mij er alvast niet aan gestoord. Dit is het verhaal van één man die zijn wil en keuze helemaal niet wil opdringen aan de rest van de wereld. Integendeel, dat de rest van de wereld hem maar met rust laat. Hij heeft het naar zijn zin eenzaam en alleen in de natuur.

Wat vooral blijft nazinderen zijn de menselijke emoties. Het mooie van de natuur. Het uit het leven gegrepen begin van het verhaal ook. Natuurlijk heeft het lot wel erg gepaste toevalligheden voor Kenzo in petto maar het geheel klopt gewoon.

Je ne suis pas mort is een heel erg mooi one-shot dat een prachtig afgerond verhaal vormt. Nergens heb je de indruk dat enkele pagina’s meer of een hoofdstuk minder het verhaal beter hadden kunnen maken. Je ne suis pas mort is af. Van begin tot het einde. En het is dan ook een echte aanrader voor de stripliefhebber.