Japan

Mangaka: Eiji Otsuka / Mami Ito
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 3
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De manga blijkt een bloeiende periode te zijn ingegaan. We merken dat aan het aantal uitgaves dat stelselmatig de hoogte inschiet, en aan het aantal nieuwe uitgeverijen dat als paddestoelen uit de grond schiet. Japan is dan wel het stripland bij uitstek maar de uitgeverijen willen natuurlijk de sterkste manga’s binnenhalen van de best verkopende mangaka. Zo gebeurt het dat we bij momenten bedolven worden onder titels van dezelfde auteur die verschillende uitgeverijen tegelijkertijd op ons loslaten.

Eiji Otsuka kennen we in de eerste plaats van het bij Pika uitgegeven MPD Psycho. Maar ook Leviathan dat bij Asuka gepubliceerd wordt werd aangekondigd als een topper. Nu volgt dus ook Kana met de publicatie van het driedelige ‘Japan’.

Eiji Otsuka is enkel de scenarist bij ‘Japan’. Zoals steeds werkt hij met andere tekenaars, in dit geval laat hij dit gedeelte over aan Mami Ito. Zij is eerder bekend als illustratrice maar is ook geen onbekende bij ons vermits het bij Asuka verschijnende ‘Pilgrim Jäger’ ook van haar hand is.

‘Japan’ speelt zich af in een futuristische wereld waarin het Japan zoals wij dat kennen niet meer bestaat. Het is zelfs een taboe geworden om erover te spreken, en de jeugd weet al niet meer goed wat Japan nu juist was.

We volgen Higan Ôe, een overlever, die probeert wat bij te verdienen door op verboden terrein cd’s of diskettes te zoeken in de ruïnes van vergane tijden die hij dan doorverkoopt. Zo verdient hij zijn geld en hoeft hij niet bij zijn oude, verschrompelde, kaartleggende tantes te leven.

Al snel komt hij in contact met een geheimzinnig persoon die door het leven gaat als de ‘Stalker’. Deze organiseert een revolutie tegen de heersende macht en is onder meer bezig om Japan te doen herrijzen. Daarvoor heeft hij echter een Keizer nodig die nog volbloed Japans is. Het toeval wil dat Higan zijn prooi zal worden. Maar is Higan daar wel in geïnteresseerd?

Japan is een van die series die nodeloos complex worden gemaakt zonder enige reden. De wereld lijkt erg boeiend te zijn maar er wordt zodanig weinig informatie over gegeven dat je je al snel verliest in de heersende machten en de verschillende personages en hun rol in het verhaal. Drie delen is gewoon te kort om dit allemaal volledig uit de doeken te doen.

Japan valt daarom te vergelijken met het ook al bij Kana uitgegeven Agharta. Een op het eerste zicht interessant verhaal dat sexy getekend is wordt daar ook teniet gedaan door een nodeloze complexe verhaalstructuur en een al even ingewikkeld universum.

Otsuka houdt blijkbaar van die ingewikkelde structuren want ook MPD Psycho is onmogelijk te volgen doordat het hoofdpersonage schizofreen is en nodeloos veel identiteiten heeft. Hou je van die stijl dan ga je veel plezier beleven aan Japan. Hou je het liever rechttoe rechtaan, dan is Japan geen spek voor jouw bek.