Jaco – The Galactic Patrolman

Mangaka: Akira Toriyama
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Jaco – The Galactic Patrolman is een one-shot van Akira Toriyama, de mangaka van onder meer Dragon Ball en Dr. Slump. Ginga Patrol Jaco, zoals de manga in het Japans heet, speelt zich af in de wereld van de ruimtepatrouille die ook aan bod komt in Katsuraakira. Bovendien blijkt die wereld ons des te bekender te zijn dan eerst vermoed!

Jaco is een lid van de ruimtepatrouille die op aarde terecht komt. Zijn ruimteveer crasht op een eiland bewoond door de oude wetenschapper Omori. Omori zal samen met Jaco proberen het ruimteveer te herstellen maar al snel belanden ze in een typisch Toriyama-avontuur…

Een volledig decennium bleef Akira Toriyama afwezig van het mangatoneel. Maar in 2013 besloot hij weer achter de tekentafel te kruipen en sindsdien bracht hij ons dit one-shot en ook de twee verhalen in samenwerking met Masakazu Katsura. Waar wij de verhaaltjes in Katsuraakira best wel wisten te pruimen is Jaco toch iets minder beklijvend. Het is natuurlijk een leuk verhaaltje maar toch iets minder grappig dan de twee verhaaltjes uit Katsuraakira. Maar als je dan ziet welke wending Toriyama aan Jaco geeft in de laatste vijftig pagina’s dan is Jaco echt een enorm belangrijk werk in zijn oeuvre. Hij linkt Jaco immers aan het universum van Dragonball en voegt er als epiloog zowaar nog een stukje met Goku’s vader… en moeder aan toe! Voor het eerst zien we naast Bardack ook de moeder van Goku. En die laatste tientallen pagina’s op zich maken de aanschaf van Jaco méér dan waard!