IT

Mangaka: Yui Toshiki
Uitgever: Génération Comics
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

1 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Yui Toshiki is een vroegere hentaï auteur maar waagt zich nu aan werken die meer onder te verdelen zijn in de mainstream mangawereld. Hij waagt zich aan verschillende genres en IT wordt omschreven als een cocktail van actie, mysterie, fantasie en science-fiction. Yui Toshiki is de mangaka van het aangename Kirara en toen IT uitkwam kocht ik het dan ook blindelings. Iets waar je toch mee moet oppassen, bleek al snel toen ik deze tweedelige manga wou lezen.

Mitsutaka Fukami is verliefd op de knappe Itsuki Shinnoji. Hij schrijft haar een liefdesbrief en wacht haar antwoord af. Wanneer Itsuki haar antwoord komt geven is ze echter omringd door haar groep zelfverklaarde beschermengels en de twee tortelduifjes krijgen geen kans elkaar aan te spreken over hun gevoelens. Wanneer er dan nog eens een UFO neerstrijkt in hun midden is het hek helemaal van de dam.

De naakte vrouw die uit de UFO komt wordt onmiddellijk aangevallen door de beschermers van Itsuki die onder leiding staan van de bevallige Kana. Blijkbaar komen die vreemde snuiters uit de toekomst en hebben ze tot opdracht Itsuki te beschermen. Itsuki bevat immers de sleutel om de mensheid te redden van een aangekondigde teleurgang.

Itsuki blijkt immers niet zomaar Itsuki Shinnoji te zijn, maar ook Arisino. De tuin van Arisino is waar onze vrienden zich naartoe zullen begeven. Mitsutaka blijkt ook nog eens door het leven te gaan als Tora en moet Itsuki/Arisino beschermen van de mensen die haar om het leven willen brengen.

De naakte vrouw die uit de UFO kwam en sindsdien rondhangt met Mitsutaka is slechts het lichaam van een tweedelig wezen waarvan Kefari het hoofd is. Deze ongelukkige splijting kwam tot stand toen ze onze atmosfeer betraden. Soma, zo heet het blote ding, is echter één van de wezens die Itsuki/Arisino om het leven moet brengen. Toch helpt ze ook Mitsutaka/Tora om zijn geliefde terug te vinden. Waarom is me een volledig raadsel. Ghi, het tweede wezen dat achter Arisino zit, moet dan maar de klus klaren.

Dat is in een notendop het scenario van IT. Ik had het iets duidelijker willen maken maar vermits het scenario van deze manga voor mij één groot raadsel blijft, viel dit me nogal moeilijk. Ik haat manga waar personages zonder gegronde reden tien à twintig keer van naam veranderen. IT is dan ook één van die manga’s die onnodig ingewikkeld worden gemaakt om het gebrek aan een degelijk scenario weg te moffelen.

Wat moet ik hier voor de rest nog over zeggen ? De tekenstijl valt goed mee, dat zijn we van Toshiki gewend, maar natuurlijk zijn er veel aanpassingen gebeurd door de computer en sommige mensen gaan daar over vallen omdat het soms wel erg zichtbaar is waar er een computer aan te pas is gekomen. Vooral de science-fiction elementen passen soms echt niet in het plaatje.

Ik heb IT herlezen om deze review te schrijven. Diep in mijn binnenste hoopte ik misschien nog klare wijn te scheppen in dit verschrikkelijke scenario, maar zoals ik reeds vreesde was mijn hoop ongegrond. Ik kan zo’n manga aan niemand aanraden. Waarom krijgt de reeks dan toch nog dat ene punt op tien ? Tja, wat moet ik daarop zeggen buiten het feit dat ik een goed mens ben ?