Inuyasha

Mangaka: Rumiko Takahashi
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 56
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kana is nog altijd een redelijk jonge uitgeverij in het Nederlandse taalgebied. Toch biedt hun catalogus voor elk wat wils. Je hebt de diverse topshonen, Nana voor de shojoliefhebbers en Monster voor de wat oudere lezers. De uitgeverij zorgt er blijkbaar ook voor dat ze de Japanse uitgeverijen zoet houdt door telkens hun toptitels aan te kopen. Naruto, Nana, Bleach,… bij Shueisha en Detective Conan, Monster, Inuyasha,… bij Shogakukan. In deze recensie bespreken we alvast die laatste: Inuyasha.

Kagome is een doodnormaal meisje van 15 jaar. Samen met haar opa woont ze in een oude tempel. Haar opa houdt zich maar wat graag bezig met het occulte en vertelt Kagome steeds weer allerlei legendes. Wat verderop bevindt zich een oude waterput waarvoor Kagomes opa haar steeds weer gewaarschuwd heeft. Maar wanneer Kagomes poes zoek raakt denkt Kagome haar te vinden in de waterput. En zo begint het avontuur van Inu Yasha…

De waterput vormt een verbinding met een parallelle wereld die zich in het verleden bevindt. Kagome zal ongewild via de waterput in die andere wereld terechtkomen en zij blijkt de reïncarnatie te zijn van ene Kikyou die met haar pijl en boog en spirituele krachten de orde handhaafde. Nu Kikyou dood is, is het aan Kagome om deze wereld te beschermen tegen de demonen die op zoek zijn naar de shikon no tama die hen onmetelijke krachten zou schenken. Maar Kagome staat hier niet om te springen. Zij wil gewoon terug naar huis. Naar haar opa, haar moeder en haar broertje. Die ongerust om haar zijn.

Inuyasha is een manga van de befaamde Rumiko Takahashi. Deze vrouwelijke mangaka kennen we vooral van Maison Ikkoku en Ranma ½ en behoort in Japan tot het erg selecte clubje mangaka die meer dan 100 miljoen exemplaren van hun manga’s verkochten. Ook Naoki Urasawa (Monster, 20th Century Boys,…) behoort daar bijvoorbeeld toe.

Als je zoveel manga’s hebt verkocht ken je natuurlijk je vak. Inuyasha bevat met andere woorden geen beginnersfouten. Takahashi heeft er echter reeds een hele carrière opzitten en je merkt dat haar tekenstijl niet meteen de meest moderne is. Inuyasha ziet er al wat moderner uit dan haar vroeger werk, maar het blijft toch wat tachtiger jaren aanvoelen. Of de nieuwe lichting fans hierover valt moeten we afwachten.

Ook weet Rumiko Takahashi als geen ander hoe ze een populaire manga kan rekken tot in het (quasi) oneindige. Je voelt al vanaf de eerste volumes dat Inuyasha bedacht werd om lang, heel lang mee te gaan. Het gevaar van repetitiviteit schuilt dan ook om de hoek.

Inuyasha is zeker niet de beste manga die in het Nederlands verkrijgbaar is. Toch wist de reeks me aangenaam te verrassen. Het is ook positief dat Kana ons de kans geeft om kennis te maken met een icoon zoals Rumiko Takahashi. Hopelijk voor de uitgeverij gunt het publiek deze manga en mangaka een kans om ook bij ons naam en faam te verwerven.