Initiation

Mangaka: Haruko Hashiwagi
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 5
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De reputatie van Akata zou nu wel bekend moeten zijn. Dominique Véret die verantwoordelijk is voor het uitkiezen van de titels en de rechtlijnige catalogus heeft een neus voor reeksen waar niemand ooit al van gehoord heeft maar die wel inslaan als een bom. Vaak zijn ze verankerd in het Japanse culturele leven wat zo stilaan een beetje de leidraad wordt van Véret: ons doen kennismaken met de beginselen van het Japanse denken uit alle tijden.

Tajikarao werd eerder al besproken op de Heuvel. Het was het verhaal van een afgelegen dorpje in de bergen waar de tijd een beetje was blijven stilstaan. Initiation draait een beetje rond hetzelfde concept.

Ki-Itchi Aiura is een vijftienjarige jongen die op zoek gaat naar het familiezwaard dat ergens verborgen ligt in een tempel. Het zwaard is vervloekt en is nu al een tijdje uit handen van de familie maar Aiura denkt er moed uit te putten. Hij gaat op weg naar het verafgelegen dorpje waar de tempel zich bevindt maar hij valt in slaap op de bus en mist zijn halte…

Hij komt terecht in het dorpje Kebigasawa waar hij overnacht in de herberg Masagaya. Al snel blijkt dat de vrouwen er erg ondernemend zijn en nogal gefixeerd zijn op het mannelijk geslacht. Dat de jongen slechts 15 jaar is vormt geen probleem voor de vrouwen van middelbare leeftijd. Aiura reageert nogal onthutst op dit alles. Enkel de dochter van de vrouwe van de herberg lijkt normaal. Al snel smeedt Aiura een hechte vriendschap met het meisje.

Maar weet het meisje dat haar moeder avances maakt bij de jongen? Weet ze van alle duistere rituelen die zich afspelen in het dorpje? Zal ook zij sex moeten hebben met een vreemde man als ze 33 jaar is? Initation zit vol vragen die je tijdens de lectuur bezig houden en die je doen snakken naar meer.

Initiation is een manga die niet voor een jong publiek is weggelegd. Er komen scènes in voor die duidelijk voor volwassenen voorbestemd zijn. In Zwitserland zijn er zelfs problemen om de manga het land binnen te krijgen wegens de vermeende pedofielie in de reeks. Een woordje uitleg en communicatie van Akata/Delcourt had hier misschien op zijn plaats geweest.

Maar we moeten niet heiliger zijn dan de paus. Deze gebruiken zijn een greep uit het verleden van Japan, en waarschijnlijk ook wel uit ons eigen verleden. Niets weerhoudt ons ervan dit weer te geven in een hedendaags werk dat duidelijk niet profiteert om er wat gratuite sex in te steken. Het vloeit immers allemaal mooi samen met het verhaal.

Initiation is de eerste reeks in de Jôhin catalogus van uitgeverij Akata/Delcourt. Het is de bedoeling dat hierin vooral werken worden uitgegeven die zich richten op de vrouw, maar Initiation kan door een erg groot publiek gesmaakt worden.

Initiation is een manga die ons meer leert over oude Japanse gebruiken, maar zich tegelijkertijd afspeelt in het hedendaagse Japan. De aangename tekenstijl en de aantrekkelijke covers maken van deze reeks hopelijk een voltreffer – want dat verdient ze.