In the clothes named fat

Mangaka: Moyoco Anno
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Zoals we reeds weten bestaat de ‘Made In’ collectie van Kana voornamelijk uit auteursmanga die toch een meerwaarde bieden ten opzichte van de traditionele shonen of shojo. Natuurlijk bestaan er ook mangaka die we kennen van die eerder traditionele manga die eens een uitstapje wagen naar een werk dat op meer steun kan rekenen van de critici. Moyoco Anno kennen we van Happy Mania en Plaire à tout prix, en doet haar intrede in de Made In collectie met dit – letterlijk en figuurlijk – lijvige one-shot.

Noko Hanazawa is een jonge vrouw die op zoek is naar haar ware identiteit, die in de eerste plaats probeert karakter te kweken, maar daar slechts moeizaal in slaagt.

Noko is altijd al redelijk mollig geweest, werd altijd een beetje meewarig bekeken, vooral door het mannelijk geslacht, maar vond van zichzelf dat ze met andere vrouwen toch een leuke band kon smeden.

De laatste tijd is ze echter enorm bijgekomen. Haar vriendje vindt het allemaal niet erg, hij ziet haar graag zoals ze is, maar ondertussen bedriegt hij haar wel met Mayumi, een collega van Noko. Ook op het werk krijgt Noko het steeds zwaarder – what’s in a word – te verduren. Haar diensthoofd zit altijd op haar te vitten en ze krijgt steeds vaker rake opmerkingen van haar collega’s. Noko begint ook vaker te denken ‘dat het wel over haar zal gaan’ als collega’s gesprekken voeren.

Om zich te wapenen tegen al die kritiek van buitenaf, ziet Noko slechts een oplossing. Ze moet zich volproppen om zichzelf een beschermend schild aan te meten. Eten is voor haar de beste verdediging geworden tegen alles wat tegenzit in het leven.

Dat die oplossing een contradictie inhoudt, beseft ze slechts veel later. Noko zal op een punt komen dat ze beseft dat ze moet vermageren. Vooral de breuk met haar jeugdliefde doet pijn. Maar vermageren verloopt niet van een leien dakje. Ze blijft immers die reflex aanhouden om in tijden van nood zich vol te proppen met het eerste het beste dat ze te pakken krijgt. Blijven eten en toch vermageren? De weg naar boulimie ligt volledig open voor Noko.

Maar Noko is niet het enige interessante personage om volgen in dit one-shot. Ook Saitô houdt er een unieke zienswijze op na. Saitô kent Noko al jaren en ze zijn nu 8 jaar samen. Hij voelt zich echter zo goed bij haar omdat hij beseft dat andere mannen niet geïnteresseerd in haar zijn. Noko is ook lief en zacht, het tegenovergestelde van zijn hysterische moeder. Saitô zoekt de geborgenheid bij Noko die hij nooit in z’n leven heeft gekregen van een vrouw.

Het meest geschifte personage is echter Mayumi, een echte bitch. Zij haat alles wat lelijk en dik is en zal Noko het leven zuur maken als ze begint bij te komen, maar het zal haar pas echt irriteren als Noko door boulimie plotseling enorm mager is geworden. Want dan kan ze haar niet meer zo gemakkelijk hatelijke opmerkingen geven.

In the clothes named fat is een one-shot dat enorm sterk uit de hoek komt. Het thema dat wordt aangekaart is iets waar iedereen wel van ver of van dichtbij mee geconfronteerd wordt en dat heel gevoelig kan liggen, maar nergens is Anno belerend, nergens velt ze een oordeel. Ze kaart enkel het probleem aan en geeft een beeld dat waarheidsgetrouw kan zijn, waarin mensen zich op een of andere manier wel in kunnen herkennen.

In the clothes named fat boeit op een heel andere manier dan bijvoorbeeld ‘Plaire à tout prix’ maar toont aan dat Moyoco Anno een heel diverse en getalenteerde mangaka is.