Ile des téméraires (L’)

Mangaka: Syuho Sato
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Syuho Sato kennen we natuurlijk als de mangaka van het sublieme Say Hello to Blackjack dat in het Nederlands bij Glénat verschijnt. In Frankijk heeft ook Kana een manga van Sato uitgebracht, namelijk het one-shot L’île des téméraires.

We schrijven 1944. Japan heeft erg te lijden onder de Amerikaanse bombardementen. Hun trotse marine kan geen weerstand bieden tegen de 230 Amerikaanse onderzeeërs. De natie lijkt het pleit te verliezen en die gewaarwording leidt tot drastische beslissingen.

Om de opmars van de vijand te stuiten lanceert Japan de Kaiten. De Kaiten kan je beschrijven als kamikaze-torpedo’s. We kennen allemaal de kamikaze piloten die met een vliegtuig op zelfmoordmissie gingen, en de Kaiten volgt hetzelfde principe maar dan onder water. Een of twee piloten die een torpedo bemannen en met het gevaarte een vijandelijk schip torpederen.

Het verhaal begint met een oproep tot vrijwilligers die hun leven willen geven voor de natie. Ze hebben geen idee in welk avontuur ze zich begeven maar ze beseffen dat dit hun laatste daad zal worden, ter bescherming van de natie.

Watanabe komt uit een arm, kroostrijk gezin. Hij treedt toe tot het leger om het blazoen van zijn familie op te poetsen. Tijdens zijn dienst zal hij zich aanbieden als één van de vrijwilligers om de Kaiten te besturen.

Watanabe komt in aanraking met luitenant Nishina die mee aan de basis ligt van het concept van de Kaiten. Samen met een collega bedacht hij het idee en zorgde hij voor de uitwerking ervan. Sinds zijn collega stierf tijdens een oefening lijkt hij vastberadener dan ooit om actief dit project tot een goed einde te brengen, zichzelf eveneens als Kaiten-piloot opgevend.

Watanabe is echter het soort soldaat dat net dat tikkeltje meer nadenkt dan zijn kompanen. Hij vraagt zich niet alleen af waarom mensen zich opofferen voor de natie. Hij vraagt zich ook af wat de betekenis is van de dood. En welke betekenis die dood aan zijn leven zal geven. Maar de vraag die hem het meeste bezighoudt is hoe en waarom iemand, in dit geval luitenant Nishina, op het idee komt om dergelijk zelfmoordwapen te bedenken. Wat was zijn beweegreden? Wat drijft hem zo tot het uiterste?

L’île des téméraires beschrijft het denkpatroon van een jonge, Japanse zoon die door de oorlog in het leger belandt. Op een soms erg filosofische manier treedt hij in discussie met luitenant Nishina, de ingenieur die de Kaiten bedacht. Via hun gesprekken komen we meer te weten over hun psychologische gedachtegang. Hoe denken zij over het leven en de dood?

L’île des téméraires is meer dan een historische strip. De teneur van dit sombere verhaal wordt extra in de verf gezet door de nerveuze en donkere tekenstijl die Sato hier hanteert. Het claustrofobische van de Kaiten en de situatie waarin de personages zich bevinden wordt enorm sterk weergeven door Sato’s tekeningen.

Dit one-shot bevestigt andermaal het talent van de mangaka. Een aanrader!