Ikigami

Mangaka: Motoro Mase
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 6
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Uitgeverij Asuka is sinds de overname door Kazé meer en meer gericht op commerciële titels waarvoor crossmarketing met de animes uitgegeven door Kazé mogelijk is. Qua kwaliteit boert hun catalogus dan ook wat achteruit. Toch proberen de bezielers van Asuka ons af en toe nog te plezieren met een leuke vondst. Vaak zijn die leuke vondsten commercieel echter geen succes. Ikigami moet een brug vormen tussen beide en zowel commercieel als kwalitatief sterk uit de hoek komen.

Het verhaal van Ikigami speelt zich af in een fictief land. Het land lijkt uiteraard veel weg te hebben van het hedendaagse Japan maar toch is er die ene wet die alles anders maakt. De “wet voor het behoud van de nationale welvaart”. Deze wet houdt in dat elk kind een vaccin ingespoten krijgt. Eén op de duizend krijgt echter samen met dit vaccin een dodelijke injectie toegediend die hun dood zal veroorzaken ergens tussen hun 18 en 24 jaar. Op die manier probeert de regering iedereen volop van hun leven te laten genieten. Althans tot ze eventueel plots doodvallen.

Ikigami is het bericht dat je 24 uur voor je dood krijgt van een ambtenaar. De mensen die het slachtoffer zullen worden van dergelijke dodelijke injectie worden immers 24 uur voor hun uitgerekende dood op de hoogte gebracht dat ze zullen sterven. Op die manier kunnen ze afscheid nemen van vrienden en familie. Uiteraard wordt de familie vergoed voor het offer dat ze brengen om de welvaart de natie te verzekeren.

Maar hoe breng je die laatste 24 uur van je leven door? Een toekomst heb je immers niet meer. Ga je zitten wachten op je dood? Of reken je af met je verleden?

Voor de inwoners van dit fictieve land is de wet voor het behoud van de nationale welvaart geen dagdagelijkse bekommernis. Ze leven hun leven zoals wij dat doen en houden er nauwelijks rekening mee dat het plotseling allemaal gedaan kan zijn. Het nut van de wet wordt dus al onmiddellijk in vraag gesteld door de mangaka. Eén op duizend lijkt een kleine kans voor de mensen. Ze worden er slechts zelden mee geconfronteerd. Toch zijn het er meer dan je op het eerste zicht zou denken. En het zijn die ter dood veroordeelden voor het welzijn van de natie die we volgen in deze manga.

Het hoofdpersonage van Ikigami is een ambtenaar die ter dood veroordeelden op de hoogte moet brengen van hun trieste lot 24 uur voor ze zullen sterven. In eerste instantie denkt hij weinig na over zijn job en het waarom, maar naarmate hij geconfronteerd wordt met het menselijke aspect begint hij zich meer en meer vragen te stellen over het nut van de “wet voor het behoud van de nationale welvaart”. Ook het repressieve optreden tegen andersdenkenden begint hem zorgen te baren. Zijn geweten borrelt op.

Ikigami is een erg sterke seinen die genoeg stof tot nadenken zal bieden. Het is in de eerste plaats echter het aangrijpende verhaal van echte mensen zoals u en ik. De opbouw van het verhaal leert ons meer over hun verleden, hun dromen, en hoe ze omgaan met die plotselinge aankondiging van hun overlijden. Allemaal enorm aangrijpend en menselijk – behalve die wet dan.

Ikigami lijkt een klassieker in wording. Als de komende volumes het niveau aanhouden zitten we weer met een topper van formaat!