Ikébukuro West Gate Park

Mangaka: Ishida Ira / Aritou Sena
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 4
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ikébukuro West Gate Park, oftewel kortweg IWGP, is een samenwerking tussen Ishida Ira die het scenario voor zijn rekening nam en Aritou Sena die het geheel vorm gaf met zijn aangename tekenstijl. Het verhaal is gebaseerd op een roman die in Japan erg aansloeg. Zo erg dat er zelfs een televisiereeks van werd gemaakt, en dus ook deze manga. Eens bekijken hoe de manga het er vanaf brengt.

Ikébukuro is een populaire wijk in Tokyo die vooral bekend staat om zijn park waar al dan niet jonge mensen een scharrel komen oppikken. Het is natuurlijk ook een hippe buurt maar het zijn toch vooral de Love Hotels die de regio kleur geven. Love Hotels zijn hotels waar je een kamer huurt om niet al te zedige zaken te gaan doen met je vriend/in of een losse scharrel. Je huurt er een kamer voor een uur of enkele uren en nergens word je vreemd bekeken, meestal zijn er zelfs geen mensen aan het onthaal en betaal je aan een soort machine.

Het verhaal begint aan het einde van de vorige eeuw, en daarmee bedoel ik dus in het jaar 1999. Enkele jonge mensen hebben elkaar zopas ontmoet en vieren samen de overgang van oud naar nieuw in het bewuste Ikébukuro Park. Het zet al onmiddellijk de teneur van het verhaal. De vrienden doen alsof ze elkaar al jaren kennen terwijl ze elkaar zopas ontmoet hebben. Een jeugd zonder zorgen, die zich in het feestgedruis stort… of wordt het toch allemaal wat zwaarder in de loop van het verhaal?

Makoto is een knappe, stoere gast die graag de jonge vrouwen van Ikébukuro versiert. Hij maakt deel uit van een groepje jongens dat zopas heeft kennis gemaakt met Rika en Hikaru, twee hartsvriendinnen – die elkaar echter ook weer niet zó goed kennen. De twee meisjes zijn redelijk welgesteld, de jongens zijn arme snuiters. Maar vanwaar haalt ‘kogirl’ Rika al dat geld?

Ikébukuro zal in de 21ste eeuw ontwaken in een nachtmerrie. De buurt wordt immers opgeschrikt door een perverse moordenaar die zijn jonge vrouwelijke slachtoffers wurgt. Een bevriende politieman van Makoto zal de zaak leiden maar al snel zal Makoto het heft in handen nemen als hij persoonlijk getroffen wordt…

Ikébukuro West Gate Park schippert tussen pure ontspanning getint met guitige humor en ietwat zwaardere thema’s. Maar waar de manga werd aangekondigd als een titel die aan maatschappijkritiek zou doen, moeten we toch vaststellen dat het maar al te vaak overhelt naar de categorie luchtige ontspanning. Op zich geen bezwaar tegen maar iemand met bepaalde verwachtingen is snel teleurgesteld natuurlijk.

De tekenstijl is erg aangenaam, jong en sexy. En past eigenlijk ook meer bij een ontspannende reeks dan een reeks die problemen aankaart.

Ikébukuro West Gate Park is een leuke reeks die je voldoende zal voorzien van leesplezier, maar stelt toch ietwat teleur. De serie mist dat tikkeltje extra dat het zou verheven tot een manga die met de beteren meekan. Nu is het een reeks die je na het lezen neerlegt en vijf minuten later vergeten bent wat je nu net gelezen hebt. Een kleine teleurstelling, mede door mijn te hoge verwachtingen.