Ichigo 100%

Mangaka: Mizuki Kawashita
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 5
Volumes Japans: 19
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ichigo 100% werd reeds heel lang aangekondigd bij Kana, maar waarschijnlijk liet Kana een soort voorakkoord met Shueisha verlopen en speelden ze niet snel genoeg op de bal, want uiteindelijk komt deze vermakelijke Shonen Jump titel uit bij Tonkam.

Op het dakterras van zijn school ziet Junpei Manaka plotseling een meisje die onder haar kort rokje een slipje met aardbeienmotief draagt. Hij ziet haar slechts in een oogopslag maar hij weet dat dit zijn muse moet worden. Junpei blijkt de ambitie te hebben een filmregisseur te worden en de scène waarin hij het slipje zag wil hij ooit verwerken in een film.

Op de plaats waar hij het Licht zag vindt Junpei een schriftje. Het behoort toe aan Aya Tojo. Zou zij het meisje met het aardbeienslipje zijn? Junpei’s vrienden denken alvast van niet. Aya is een grijze muis met een lomp brilletje en kan dus moeilijk de sexy deerne zijn die Junpei waarnam op het dakterras. Nee, het aardbeienslipje moet zonder enige twijfel toebehoren aan Tsukasa Nishino, dé babe op school.

Junpei laat er geen gras over groeien. Nog nooit eerder had hij meisjes op die manier gezien, maar nu is z’n hart op hol geslaan. Hij verklaart zijn liefde aan Tsukasa en… zij aanvaardt zijn verzoek. Ongelofelijk, maar waar.

Thuisgekomen bekijkt hij het schriftje van Aya en begint erin te lezen. Het blijkt een verhaal te bevatten dat Aya zelf heeft neergepend. Junpei is gefascineerd door het talent van het meisje en spreekt haar erover aan. Niemand weet dat Aya een roman schrijft en het wordt hun geheimpje.

Het moge duidelijk wezen dat Junpei al snel voor een verscheurende keuze wordt gezet. Hij voelt zich goed bij Aya en kan er openlijk over zijn filmambities praten, maar de prachtige Tsukasa is zijn liefje en waarom klopt zijn hart zo stevig als hij bij haar is?

Om het allemaal nog erger (?) te maken blijft het niet bij deze twee meisjes. De harem van Junpei breidt zich snel uit en na een tijdje kan hij kiezen uit een half dozijn meisjes die niets liever willen dan zijn hart te veroveren. Er bestaat geen twijfel meer over: Ichigo 100% is een haremmanga.

Ichigo 100% is dus een haremmanga, met andere woorden een sentimentele shonen vergelijkbaar met I’’s. Voor velen is het slechts een (minderwaardige) kloon van de manga van Katsura – maar daar ben ik het allerminst mee eens.

Alles in Ichigo 100% klopt. Het verhaal wordt bewust simpel gehouden, we volgen gewoon de beslommeringen van een groepje jongeren. Elk van de personages heeft echter z’n eigen verhaal, z’n eigen karakter, en vooral z’n eigen droom. De tekenstijl van Mizuki Kawashita is minder perfect dan die van Katsura, maar blijft overeind en de babes die ze neerzet mogen er zeer zeker wezen. Kortom, Ichigo 100% is voor mij een topper in het genre van de sentimentele shonen.

Wat mij vooral bijblijft in deze reeks is de aaibaarheidsfactor van de haremgirls. In de meeste manga van dergelijk allooi heb je één of maximum enkele favorieten als mannelijke lezer, en erger je je aan de rest van de harem. Hier vind ik ze één voor één zo sterk neergezet, zo verschillend, dat ik ze eigenlijk allemaal hun geluk met Junpei gun. Natuurlijk heb ik een kleine voorkeur – voor Tsukasa in casu – maar eindigt Junpei met iemand anders dan kan ik daar ook mee leven zonder achter Mizuki Kawashita te moeten aangaan.

Ichigo 100% is voor mij één van de ‘incontournables’ in het genre en moet je zeker eens van naderbij bekijken. Het heeft alles om je 19 volumes lang bij de keel te grijpen.