Icare

Mangaka: Jiro Taniguchi / Moebius
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Taniguchi kennen we op de Heuvel natuurlijk reeds lang. Quartier Lointain, Journal de mon Père, Homme qui Marche, Sommet des Dieux,… Zijn toppers zijn niet te tellen op één hand. De mangaka deinst er ook niet voor terug om samenwerkingen aan te gaan met andere getalenteerde mensen. In het geval van Icare is het zelfs een internationale samenwerking met de Franse striptekenaar Moebius. Twee mastodonten die elkaar ontmoeten in één volume: Icare.

Moebius bedacht het scenario en had al snel het idee om het door iemand anders te laten tekenen. Samen met Jean Annestay zorgde hij voor een scenario dat meer dan duizend pagina’s omvatte en een goede vijftien volumes zou meegaan. Het was een tijd dat de Japanse uitgeverijen open stonden voor internationale samenwerkingen en zo kwam Moebius terecht bij Jiro Taniguchi.

Taniguchi veranderde nog enorm veel aan het voorbereidend werk van het duo scenarioschrijvers om het aan te passen aan de Japanse realiteit van de uitgeverswereld, maar het mocht niet baten. De reeks werd geen succes en werd al snel afgevoerd. Ook al wegens een herstructurering bij de Japanse uitgeverij die minder heil zag in internationale samenwerking. Het protectionisme van de Japanners stak nogmaals de kop op. Daarom is Icare een one-shot geworden dat dus zeker niet alles uitspit wat wordt aangekaart in de bijna 300 pagina’s die dit volume telt.

Het verhaal speelt zich af in een alternatief Japan waar een vreemde groep zelfmoordterroristen de burgers angst injagen. Terzelfder tijd wordt er echter een jongen geboren die door de lucht kan zweven. Icare is geboren en zal afgezonderd van de buitenwereld opgroeien zodat de militairen zijn vreemde krachten ten volle kunnen onderzoeken en benutten. Het leger dat zich hiermee bezighoudt krijgt echter ook te maken met de drastische acties van de terroristen…

Icare kaart heel wat verhaallijnen aan maar zoals reeds gezegd wordt er bitter weinig afgehandeld. Enkel de verhaallijn rond Icare kent een min of meer bevredigende afwikkeling. Het verhaal van de pasgeborene springt al snel 20 jaar vooruit en de jongen krijgt liefdesgevoelens voor één van z’n verpleegsters…

Icare is een verhaal waarbij je voelt dat er een enorm potentieel achter schuilt, maar waarvan je weet dat het er nooit kan uitkomen wegens het beperkte succes dat de reeds kende. Als je het interview met Moebius leest achteraan het volume merk je ook op dat Taniguchi nog heel wat veranderd heeft en misschien wel ten goede. Het is een veel toegankelijker werk geworden dan wanneer hij het script van Moebius strikter zou hebben gevolgd, want dat bevatte bij momenten toch wel erg extreme bizarriteiten en perversiteiten.

Icare is een a-typische Taniguchi manga. Net zoals bij bijvoorbeeld Livre du Vent bevat Icare meer actie dan we van Taniguchi gewend zijn, maar waar de actie niet goed overkwam bij de samourai-reeks komt ze in Icare naar mijn mening wel tot z’n recht.

Deze reeks aanraden is moeilijk. Je zit hier met de typische Taniguchi tekenstijl maar met toch wel een heel andere aanpak, wat de fans misschien zal afschrikken. En bovendien koop je een manga zonder echt einde. Langs de andere kant vond ik dit wél een erg leuke lectuur die me toch voldoening gaf. Als al het voorgaande (én de prijs) je niet afschrikt… proberen maar!