I Am A Hero

Mangaka: Kengo Hanazawa
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 8
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Er zijn zo van die manga die je op het eerste zicht al direct weten te overtuigen. Een klinkende titel als “I Am A Hero” en sprekende covers… Jup, mijn a priori was al onmiddellijk erg positief. Eigenlijk wist ik niet eens waarover de manga ging toen ik eraan begon. Man, kan dat vreemd uitdraaien!

Hideo Suzuki is een vreemde snuiter. Hij kende een (erg) kort succes(je) als mangaka maar werkt nu terug als assistent van een gerenommeerde mangaka van hentai. Hideo wil nog wel een eigen manga op de wereld loslaten maar als 35-jarige wordt het moeilijk. Bovendien beleeft hij nougabollen en dat straalt af op zijn werk, aldus zijn redacteur.

Toch is zijn werk niet Hideo’s grootste probleem. Hideo kampt met ernstige angstaanvallen, hallucineert en zijn boeiendste conversaties voert hij met een ingebeelde vriend. Misschien heeft hij meer geluk in de liefde? Nee, want zijn vriendinnetje zaagt hem de oren van het lijf over hoe fantastisch haar ex wel niet is. Met andere woorden, Hideo is een first class loser. En zo is hij toch in iets de beste.

We volgen Hideo in zijn alledaagse leven. Zijn moeilijke omgang met zijn collega’s, zijn nachtelijke angsten, zijn onevenwichtige relatie met zijn vriendin,… Slice of life van de langzame, voortkabbelende soort. Tot er opeens een blik zombies wordt opengetrokken. Huh? Vanwaar komen die nou?!

Kengo Hanazawa creëert een enorm geladen sfeer in zijn werk. Je voelt vanalles borrelen op de achtergrond. Je voelt als lezer dat de spanningsboog stijgt maar dat gebeurt zo geleidelijk dat je toch nog verrast wordt wanneer de bom ontploft. Bovendien wordt je als lezer op het verkeerde pad gestuurd doordat je eerder het gevoel krijgt dat er iets bij Hideo zal knappen. Maar nee hoor, het is gewoon een zombie-invasie.

I Am A Hero blijkt helemaal geen slice of life manga te zijn, maar eerder een soort slice of zombie. Dit blijkt een horrormanga te zijn die teert op het erg in trek zijnde zombie-thema. Of deze wending de meest interessante is die Hanazawa voor zijn manga kon bedenken, laat ik in het midden, maar je blijft als lezer wel geboeid verder lezen.

I Am A Hero zet de lezer op het verkeerde been. De sfeer en de trage voortgang gaven niet in het minst de indruk dat een zombieraid zou volgen. De ondode gozers worden plastisch erg sterk neergezet, maar toch laten ze de lezer achter met een dubbel gevoel. Haalt Hanazawa hier wel het onderste uit de kan? Een boeiende manga die de meerwaardezoeker zeker eens moet bekijken, maar die je toch ietwat op je honger laat. En voor de zombiefans die van snelle actie houden wordt de sterke introductie dan waarschijnlijk weer te lang uitgesponnen. Bezint eer ge begint!