Hoshin

Mangaka: Ryu Fujisaki
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 16
Volumes Japans: 23
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Hoshin van Ryu Fujisaki is gebaseerd op een oude Chinese legende die erg populair is geworden in Japan. We zien dus een overeenkomst met het overbekende Dragon Ball van Akira Toriyama die ook een legende gebruikte als basis voor zijn bestseller. Aan het einde van deze review zullen jullie een beter zicht hebben of Hoshin nog meer raakvlakken heeft met Dragon Ball.

De wereld van Hoshin omvat eigenlijk twee werelden. De wereld van de onsterfelijken waar onder meer de Goden vertoeven, en natuurlijk de wereld van de minder onsterfelijken die regeerd wordt door de Yin dynastie.

Het hoofdpersonage Taigong Wang is een onsterfelijk broekventje van slechts enkele eeuwen oud die wel een groot potentieel heeft, maar nog niet heeft kunnen overtuigen bij zijn oversten. Gelukkig voor het verhaal kent de Yin dynastie een groot probleem. Zhou, de keizer, wordt immers betoverd door de onsterfelijke en wel erg duivelse Daji die over Zhaoge – het rijk der sterfelijken – een wreed beleid voert. Het zal Taigong Wangs taak zijn het rijk Zhaoge te bevrijden van de bloedmooie demon Daji en 364 van haar trawanten en deze allemaal op te sluiten in de toren van Hoshin.

Het verhaal begint niet zoals een klassieke shonen, dat moet gezegd. Al in het eerste volume beslist Taigong Wang dat hij maar best onmiddellijk de vestiging van Daji kan aanvallen om zo de demonen te verzwakken en zijn taak heel wat makkelijker te maken. Taigong Wang moet echter duidelijk het onderspit delven en dan begint het parcours zoals we van de meer traditionele shonen gewoon zijn. Ervaring opdoen, allianties aangaan met anderen om een groep uit te bouwen die kan rivaliseren met Daji en de haren, enzovoort enzoverder.

De tekenstijl van Hoshin is erg aangenaam. Nog geen teken van de vernieuwing die vooral met One Piece en Shaman King werd ingezet, maar wel een stijl die Fujisaka duidelijk tot in de puntjes beheerst.

Bij de meeste shonen is er ook plaats voor wat humor, en bij Hoshin vind je die ook terug. Vooral in het eerste volume slaat die erg aan, nadien komt vooral de actie op het voorplan wat spijtig is maar dat is natuurlijk het klassieke schema.

Heeft Hoshin nu evenveel te bieden als Dragon Ball zoals ik mij in het begin van deze review afvroeg? Voor mij niet, maar het is een manga die zijn schare fans wel zal vinden. Het is wat ik zou noemen een “intelligente shonen”. De abundantie aan namen alleen al maakt dat je toch wel je hoofd erbij moet houden. Er wordt ook gebruik gemaakt van de Chinese namen dus zelfs al lees je veel manga, je zal nauwelijks raakpunten vinden met de gekende Japanse namen. Voor mij moet een shonen pure ontspanning zijn, en Hoshin met Taigong Wang die liever denkt dan vecht is dat niet echt. Erg aangename lectuur, erg aangename tekenstijl, personages waar je je aan kan hechten, een ernstig verhaal waar toch af en toe een portie humor wordt tussengesmeten, Hoshin heeft het allemaal, en toch kon deze manga me niet echt boeien. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden om Hoshin even uit te proberen, wie weet wordt jij wél in dat web van intriges gezogen.