Honey and Clover

Mangaka: Chica Umino
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 10
Volumes Japans: 10
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Honey and Clover van Chica Umino is een shojo manga die toch redelijk wat luister wist te vergaren. Deze tiendelige reeks werd in het Frans uitgegeven bij Kana en lag hier al veel te lang stof te vergaren. Tijd om ze eens aan een Heuveltest te onderwerpen!

Hachimitsu to Clover, zoals de manga in Japan door het leven gaat, speelt zich af tegen een artistieke achtergrond. We volgen een groepje studenten dat in een aftands gebouw op kot zit en studeert aan een kunstacademie. Elk van de vrienden heeft zijn eigen karakter, zijn eigen problemen en zijn eigen dromen in het leven. Hun leven zal echter volledig overhoop gegooid worden door de komst van Hagumi Hanamoto, een klein, erg meisjesachtig opdondertje vol naïviteit.

Hoewel Hagumi eveneens studeert aan de kunstacademie – waar haar nonkel doceert – heeft ze het uiterlijk (en soms het gedrag) van een klein meisje. Het voelt bij momenten dan ook wat vreemd aan dat zowat de hele bende jongens verliefd wordt op de dromerige krullenbol. Was dit een hentai, of zelfs maar een shonen, de vingerwijzingen naar pedofilie zouden schering en inslag zijn.

Honey and Clover verhaalt over de liefdesverhoudingen die zullen ontstaan, en over de stap naar het volwassen leven die de protagonisten zullen moeten nemen. Het is dan ook eerder een josei dan een pure shojo voor middelbare schoolmeisjes.

Honey and Clover wist mij allesbehalve te overtuigen. Ik struikelde te veel over het uitgangspunt van studenten die kwijlen op een jong meisje – ook al is ze 18, ze ziet eruit alsof ze 8 jaar is – om de kwaliteiten die de serie ongetwijfeld zal hebben te ontdekken.

Honey and Clover kan vele adelbrieven voorleggen, en de grote schare fans zal ongetwijfeld ergens gerechtvaardigd kunnen worden, maar ik had alvast geen zin verder te gaan dan het eerste volume.