Homunculus

Mangaka: Hideo Yamamoto
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 6
Volumes Japans: 6
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De Franse markt bestaat al meer dan een decennium, en je ziet dat de uitgeverijen meer en meer diversiteit in hun catalogus prediken. Tonkam was vroeger bekend om hun sterke en unieke catalogus maar doorliep na het vertrek van sterkhouder Dominique Véret een moeilijke periode. Het lijkt er echter op dat ze stilaan weer op hun oude niveau gaan functioneren. Homunculus bijvoorbeeld is alvast een mooie aanwinst voor de uitgeverij.

Nakoshi leeft in z’n auto. We weten erg weinig van zijn achtergrond en wie hij nu juist is. Zelfs zijn naam blijft lange tijd onbekend en wordt slechts ‘per toeval’ in het verhaal geworpen door een nietsvermoedende portier. Nakoshi leeft tussen twee werelden. Langs de ene kant zijn er de daklozen waartoe hij behoort doordat hij geen werk of geld heeft, langs de andere kant is er de ‘echte’ wereld waar hij duidelijk ooit een rol in speelde. Symbolisch parkeert Nakoshi zijn wagen tussen het park van de daklozen en de grote buildings van de kapitalistische maatschappij.

Het enige bezit van Nakoshi is zijn wagen. Maar de wagen betekent meer dan louter een wagen voor de man. De wagen is zijn alles. Als die op een dag weggetakeld wordt verliest hij zijn ziel. Hij zou er alles voor over hebben om de wagen terug te krijgen…

Ook een trepanatie. Nakoshi komt in contact met een bizar uitziend rijkeluiszoontje dat voor dokter studeert. De jongeman zoekt een gewillig slachtoffer om een medisch experiment op uit te voeren. Een trepanatie.

Bij een trepanatie boor je een gaatje in de schedel. Meer is het niet. Volgens rapporten over deze ingreep zouden een groot deel van de mensen die een trepanatie ondergaan, een psychische kracht verwerven. Een experimentje waard, dacht de jongeman.

Nakoshi besluit in te gaan op het voorstel om zo zijn wagen terug te kunnen krijgen. En jawel, hij verwerft een bizarre kracht. Hij zal mensen zien zoals ze zijn, als een homunculus.

Deze manga komt origineel voor de dag en graaft dieper dan je zou denken in het verleden en de innerlijke mens van de personen waarmee Nakoshi in contact komt en op wie zijn vermogen vat heeft.

Ook grafisch brengt Hideo Yamamoto de homunculi enorm persoonlijk en fantasierijk in beeld. Zelfs als hij een straatbeeld geeft met verschillende homunculi is het een lust voor het oog ze te ‘ontdekken’.

Homunculus is een reeks die heel erg sterk van start gaat maar die na verloop van enkele volumes meer en meer een persoonlijk trip van de mangaka lijkt te worden. Hierdoor wordt de reeks bij momenten lang uitgesponnen en minder interessant op het gebied van de ontdekking. Het is nog maar de vraag hoe de verdere evolutie van deze manga zal verlopen. Zeker waard eens te bekijken, maar geen spek voor ieders bek!