Hipira

Mangaka: Katsuhiro Otomo / Shinji Kimura
Uitgever: Casterman
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Er zijn zo van die manga’s die volledig onder de radar blijven. En soms zijn daar zelfs echt wel grote namen bij. Katsuhiro Otomo, de naam zegt jullie misschien vaag iets? Akira? Cultfilm? Jawel, de mangaka van Akira heeft ook een ander facet. Met Hipira brengt Casterman zowaar een kinderboek van hem uit.

Misschien is het daarmee dat dit one-shot me totaal ontgaan was. Casterman brengt het namelijk uit in hun Jeunesse branche en niet in hun stripafdeling. Het is dan ook meer een soort geïllustreerd voorleesboek dat je eerder van Mega Mindy zou zien verschijnen dan van de hand van Otomo.

Hipira is een kleine vampier en een echte deugniet. Hij leeft in Saruta, een vampierenstad waar de zon gelukkig nooit schijnt. Zijn beste vriend ontmoet hij in het begin van het verhaal en is de lichtgeest Animus. Samen beleven ze knotsgekke avonturen en zetten ze het stadje vaak op stelten. De favoriete hobby van Hipira is zijn mede-vampieren opschrikken door een haan na te doen waardoor iedereen denkt dat de zon opkomt. Super!

Dit boekje omvat 5 kortverhalen waarin telkens weer een avontuur van Hipira uit de doeken wordt gedaan. Veel fantasie, humor en een zachte toets. Misschien soms een beetje te abstract voor een echt jeugdig publiek, maar je kan hier ook als oudere lezer van genieten.

Katsuhiro Otomo kennen we dus van Akira maar ook mede-auteur Shinji Kimura is geen onbekende naam. Hij stond namelijk in voor de animatiefilm van de manga Amer Béton (Tekkon Kinkreet).

De verhaaltjes van Hipira zijn echt wel leuk en lezen vlot weg. Dit is echter geen doorsnee manga. Korte stukjes tekst staan bij mooie illustraties waardoor het meer iets voor de allerkleinsten is. En dan vormt de taal – hoe simpel het Frans in Hipira ook is – natuurlijk een barrière. Hopen op een Nederlandse versie dan maar, want dit is best wel vermakelijk!