Hinomaru Sumo

Mangaka: Kawada
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 10
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Weekly Shonen Jump van Shueisha heeft een traditie van sterke sportmanga. We kennen allemaal Captain Tsubasa (voetbal), Slam Dunk (basketbal), Prince of Tennis (uhm, tennis), maar ook minder voor de hand liggende sporten als American football (Eye Shield 21) en zelfs go (Hikaru no Go) kwamen al aan bod. Met Hinomaru Sumo wordt er weer een typisch Japanse sport belicht, namelijk, jawel, sumoworstelen!

Hinomaru Sumo (Hinomaru Zumou in het Japans) van mangaka Kawada is een heel traditionele sport shonen. We volgen Hinomaru die begint aan de bovenbouw van het middelbaar. Naarstig gaat hij op zoek naar de sumo-club, want die heeft een prachtige zaal! Maar wanneer hij zich wil inschrijven blijkt dat de sumo-club bestaat uit één enkel lid. En dat lid heeft geen toegang meer tot de turnzaal want die werd volledig ingepalmd door de andere vechtsporten.

Hinomaru zal al op de eerste dag de Odachi school laten daveren op z’n grondvesten. Het kleine, schriele ventjes blijkt onder zijn kleren een spierbundel van jewelste te zijn. Met enkele rake klappen “herovert” hij toegang tot de turnzaal. En krijgt de club er zowaar een lid bij! En met drie leden kunnen ze deelnemen aan het regionaal tornooi dat meteen begint! Zalig, toch?

Hinomaru heeft niet meteen het gabarit van een sumoworstelaar. Langzaam maar zeker leren we waarom hij de koning van de sumo werd genoemd maar dan enkele jaren volledig van het strijdtoneel verdween. Nu is hij terug en het opdondertje lijkt klaar om de veel grotere, rondere en stoerdere kerels aan te pakken!

Uiteraard heeft Hinomaru vrienden en concurrenten, zoals het een goede sport shonen betaamt. Uiteraard is Hinomaru een groot talent, maar heeft hij gebreken, waardoor enkel staalharde trainingsessies hem in staat zullen stellen zijn dromen te verwezenlijken. En natuurlijk ambieert hij het hoogste doel, en in sumo is dat de titel van yokozuna!

Hinomaru Sumo houdt zich getrouw aan de klassieke opbouw van de sportieve shonen manga, maar aangezien ik al een tijdje geen sport shonen meer las komt het best wel verfrissend over. Alle elementen zijn aanwezig om hier een lekker weglezend sport shonentje van te maken! Liefhebbers van het genre kunnen hier met gesloten ogen tot aankoop overgaan!